– Her skal jeg bo og her skal jeg dø

I DAG: Hammerfest er en by i vekst takket være olje og gass. Flere internasjonale selskaper driver i byen. Foto: Foto: Privat / Goggen Hansen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hobbyfotograf og bypatriot Goggen Hansen (58) har samlet 18.000 nye og gamle bilder av Hammerfest på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HAMMERFEST (ABC NYHETER): I byens bibliotek får vi beskjed om å besøke Goggen Hansen.

– Han er utrolig engasjert og glad i Hammerfest, slår biblotekaren fast.

Hun forteller Hansen har lagt ut 18.000 nye og gamle bilder på nettet - og det blir flere hver eneste dag.

På parkeringsplassen utenfor et leilighetskompleks i Hammerfest blir vi møtt av en mann som smiler fra øre til øre. Goggen Hansens engasjement skinner gjennom fra første stund.

Les også: Bli med ut på Altaelva

Bare ett minus

– Vi som er herfra synes vi bor på en fantastisk plass, sier Hansen tydelig engasjert.

58-åringen er selv født og oppvokst i Hammerfest og omtaler seg selv som en lokalpatriot som har et stort hjerte for byen sin.

Goggen Hansen har et brennende engasjement for hjembyen sin. Foto: Hanna SikkelandGoggen Hansen har et brennende engasjement for hjembyen sin. Foto: Hanna Sikkeland

Hansen må tenke seg om når han får spørsmål om det finnes noe negativt å si om byen han så inderlig elsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ett minus med å bo her. Det er langt å reise om vi skal ut av byen. Vi skulle sikkert hatt ditt og datt her, men i byen vår kan du gå rett ut i naturen. Man har alle muligheter her, sier han.

Og flytte herfra er ikke aktuelt.

– Kjerringa prøve å tvinge meg ned på Østlandet, men det kunne hun bare glemme. Det er her skal jeg bo og her skal jeg dø, sier 58-åringen.

Les også: Thomaz (60) kjører liggesykkel til Nordkapp

Kontaktsøkende

Hansen trekker frem folkene som bor i Hammerfest som den aller største grunnen til han trives så godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle er så åpne her. Hvis du titter folk i øynene når du er i byen, kan du være sikker på at de hilser på deg selv om de ikke kjenner deg. Jeg mener dette er en kystgreie. Reiser du innover i fylket er det helt annerledes. Vi er mer kontaktsøkene her, sier han.

Hammerfestværingen lyser opp når han forteller om hvor flerkulturell byen er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En journalist i byen har kartlagt hvor mange forskjellige nasjoner som er representert her. Han endte opp med 60 nasjoner. Og vi har ikke noe bråk her, i tillegg til at alle er i jobb, sier han fornøyd.

Les også: Gollis er Norges styggeste turistattraksjon

To branner

Norges nordligste by opplever i dag å være i voldsom vekst med stadig nye arbeidsplasser, men det har ikke bestanding vært slik.

I 1890 brant nesten halvparten av byens hus ned etter en brann som startet i et bakeri. Etter brannen mottok Hammerfest donasjoner og humanitær bistand fra hele verden for å bygge opp det som gikk tapt.

Saken fortsetter under bildetBOMBET: I 1944 slapp russiske fly spreng- og brannbomber over Hammerfest, men skadene var små. Det var først da tyskerne i 1945 plyndret og brente ned byen det gikk veldig ille. Det eneste som sto igjen var et lite begravelsekapell. Foto: Privat / Goggen HansenBOMBET: I 1944 slapp russiske fly spreng- og brannbomber over Hammerfest, men skadene var små. Det var først da tyskerne i 1945 plyndret og brente ned byen det gikk veldig ille. Det eneste som sto igjen var et lite begravelsekapell. Foto: Privat / Goggen Hansen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men den verste katastrofen skjedde under andre verdenskrig da tyskerne brant ned hele byen og kun et lite begravelsekapell sto igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter krigen sto hammerfestværingene sammen og bygde opp byen slik vi kjenner den i dag, sier Hansen.

Les også: Fem grunner til å besøke Alta

– Kjempesterkt

Bildene av Hammerfest etter tyskernes herjinger er kjente, men 58-åringen har samlet flere bilder av byen sin og lagt de ut på internett. Det skaper engasjement, spesielt i sosiale medier.

Mange av de gamle bildene bringer frem minner hos byens eldste innbyggere.

– Jeg har vært og hatt bildefremvisning på et eldrehjem. Det var kjempesterkt. Folk satt og holdt seg uten å gå på do fordi de ikke kunne gå glipp av et eneste bilde. Det var også flere som gråt, forteller fotoentusiasten.

– Når man får slik respons kan man ikke slutte. Det har blitt et kall å vise frem bilder av byen og formidle historien på den måten, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Norges best bevarte hemmelighet

God gjeng

I tillegg til fotografering er Hansen også lidenskapelig interessert i koret han er en del av.

– Vi er en fantastisk gjeng som møtes hver onsdag og øver. Jeg må rett og slett bare understreke at vi er veldig mye bedre enn Berlevåg, som har fått så mye oppmerksomhet, sier han og ler godt.

Korkompisene har sunget sammen over hele verden. I år går turen til Spania og Barcelona.

– Damene blir med. Vi er rundt 60 personer som reiser nedover, forklarer han og legger til med et smil:

– Det er ikke bare kirkemusikk vi synger. Vi som er litt yngre har fått inn blant annet Beatles.