Thomas sykler kloden rundt

Thomas Andersen er i gang med det amerikanske kontinentet. Her fra Andesfjellene i Chile. Foto: Petter Hällberg, Adventurecrave.se
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danskene er et sykkelelskende folk, men Thomas Andersen (30) overgår de fleste. Han har unnagjort smått utrolige 28.000 km siden 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fullkommen frihet, sier danske Thomas Andersen (30) når han skal beskrive livet han lever og har levd i snart fire år.

I oktober 2010 forlot Thomas hjembyen København for en lang ferd som stadig blir lengre: Snart har han syklet så godt som hele kloden rundt. 28.000 km på 1391 dager, for å være presis.

ABC Nyheter får tak i Thomas mens han befinner seg i høylandsbyen Oruro i Bolivia. Han har befunnet seg på det amerikanske kontinentet siden slutten av 2013, og planen er å sykle helt opp til det nordøstlige Canada før enda en etappe gjennom Europa. Reisen dokumenterer han på bloggen Cyclingtheglobe.com, som oppdateres daglig.

Han ser for seg å være tilbake i Danmark igjen om ett år.

– Jeg har alltid likt å sykle, det gjør jo vi dansker, og siden jeg også elsker å reise tenkte jeg at det ville være perfekt å kombinere mine to store interesser, skriver Thomas fra Bolivia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sinte hunder, vennlige mennesker

Fra Danmark i 2010 gikk ferden gjennom Øst-Europa, Midtøsten og Nord-Afrika før Thomas fortsatte gjennom India og Thailand mot sitt første mål, Sydney i Australia (se reiseruten på kart i bildegalleriet).

I Tyrkia ble han jaget av rasende villhunder. Der lærte han raskt at beste løsning ikke var å flykte på sykkelen, men å stanse og skremme dem vekk på egenhånd. Ubehagelige opplevelser med mennesker har han hatt fint lite av.

– I motsetning til hva man ofte ser i mediene, er inntrykket mitt at verden i bunn og grunn er et fredelig sted fullt av vennlige mennesker. Noen av de mest vennlige og imøtekommende menneskene har jeg møtt i land som Syria, steder man ellers ikke hører så mange positive historier fra, sier ekstremsyklisten til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom Malaysia og Thailand forteller Thomas at lastebiler noen ganger passerte veldig nært, men i India følte han seg paradoksalt nok tryggere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Der er alt så kaotisk at folk rett og slett ikke kan kjøre særlig fort, sier han.

Se også: Se den utrolige fjellvandringen

Stramt budsjett

Første del: Danmark-New ZealandFørste del: Danmark-New Zealand

I et nettmøte med brukerne på nettstedet Reddit forteller Thomas at det daglige budsjettet hans er på 20 dollar, rundt regnet 120 norske kroner.

– Interessant nok fungerer denne summen både i dyre land der jeg må telte og lage min egen mat, og i billige land der jeg får hotellrom og restaurantmiddag til samme kostnad, sier han.

Han er ikke i tvil om at nettopp sykkelen gir ham en annerledes reiseopplevelse.

– På en sykkel møter man lokalbefolkningen i øyehøyde. Man blir ikke betraktet som en rik turist, men i stedet møtt med spørsmål og tilbud om hjelp, sier han.

Den danske ingeniøren sparte opp penger i et år før han la ut fra Danmark, men da han kom til Australia var beholdningen slunken. Etter en tid med jobb på en australsk kvegfarm, er han nå godt i gang med reisen oppover Sør-Amerika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Større hjul gir mer fart

– Tåler mer motgang

Den danske ingeniøren har blitt godt kjent med mer kupert terreng enn i hjemlandet på turen. Nylig syklet han opp i 4000 meters høyde i Andesfjellene.

– Som danske synes jeg jo alltid at det er noe spesielt med fjell, sier Thomas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han trente ikke nevneverdig før han la ut på den verdensomspennende turen, men forteller at han brukte de første ukene på å sykle seg i form. Han avslører også at han egentlig ikke er noen utstyrsfreak, og at sykkelen han bruker for øyeblikket koster rundt 4000 norske kroner.

Han har nok likevel fått godt treningsgrunnlag fra to tidligere «småturer»: I 2007 tilbakela han 1500 km på sykkel i Balkan, og to år senere krysset han store deler av India på sykkel, totalt 3200 km.

Han er overbevist om at turen har forandret ham som person.

– Når man følger drømmen sin og gjør det man liker, blir man automatisk en mer avbalansert person. Det skal mer motgang til nå, både fysisk og psykisk, for å få meg ut av fatning. Jeg har lært at hvis man møter verden med åpenhet, blir man også mottatt på samme måte, avslutter Thomas.

Fremdeles ligger brorparten av Sør-, Mellom- og Nord-Amerika foran Thomas. Følg ferden hans på Cyclingtheglobe.com.