Her kan du høre havets musikk

Sea Organ i kroatiske Zadar. Foto: EyeofJ / Flickr
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre populære reisemål lar deg høre bølgene spille egenkomponert musikk på ulike instrumenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Havet har sin egen rytme, men det er sjelden bølgeskvalp kalles for musikk. Men på tre steder i verden kan du oppsøke såkalte sjøorgler, som skaper musikk av bølgenes kraft og rytme.

Disse orglene finnes attpåtil ved tre svært populære feriedestinasjoner, så turister kan oppleve en ny dimensjon ved avslapningsferien.

Zadar, Kroatia

Kystbyen Zadar i Kroatia er kjent som en fin ferieby, og har siden 2005 også kunnet by på det eksperimentelle arkitektverket Sea Organ. Arkitekt Nikola Basic står bak det enorme orgelet.

Mens publikum vandrer på orgelets marmorpromenade, strømmer sjøvann inn i rør og hulrom og skaper harmoniske toner som kan minne om hvalsang. Også vinden får være med på notene.

– Zadar er en litt glemt, men morsom, by. Den har blant annet verdens eldste kirker, fin gamleby, bra restauranter, museer, shopping og uteliv. Mye av byen er bygget opp igjen etter andre verdenskrig og krigsherjinger på 1990-tallet, og det har de klart på en fin måte. Du ser de ulike epokene, sier Martin Alvir, reiseekspert ved Kilroy Travel om kystperlen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Alternativ byferie

Blackpool, Storbritannia

Britenes egen ferieby, Blackpool i Nordvest-England, kan også skilte med et utradisjonelt musikkinstrument. 15 meter høye High Tide Organ (høyvannsorgelet) har preget strandpromenaden i byen siden 2002, og ble konstruert av Liam Curtin.

High Tide Organ bruker tidevannets stigning til å presse luft gjennom orgelets 18 orgelpiper, og skaper lyder som sies å minne om trompetstøt eller toghorn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blackpool kan også friste med severdigheten Blackpool Tower, inspirert av Eiffeltårnet og reist kun fem år etter sin franske inspirasjonskilde i 1894.

San Francisco, USA

Det eldste av havinstrumentene må du «over dammen» for å finne: Wave Organ i San Francisco er forløperen til Zadars sjøorgel, og var først ute med å skape mystiske toner av bølgenes bevegelser. Kunstner Peter Richards kom opp med konseptet og utformet Wave Organ sammen med skulptøren George Gonzales.

Artikkelen fortsetter under annonsen

20 rør av betong og PVC stikker ut i vannet og produserer en rekke spesielle lyder med et egenartet ekko. Ved høyt tidevann er gjenklangen på sitt kraftigste.

San Francisco er en av USAs mest egenartede byer, og sto sentralt i fremveksten av den frilynte hippie-kulturen på 60- og 70-tallet. Da passer et så eksperimentelt instrument som et sjøorgel uanstrengt inn ved kysten av San Francisco Bay.

Les også: Alternativt San Francisco: Opplev sex, dop og nudler