Stemmer/Penger:Derfor bør du snakke med poden om «Cubus-debatten»

Forbrukerøkonom SIlje Sandmæl oppfordrer foreldre til å tenke seg om før de kjøper dyre klær til barna sine.
Forbrukerøkonom SIlje Sandmæl oppfordrer foreldre til å tenke seg om før de kjøper dyre klær til barna sine. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis barna våre er av den oppfatning at å kjøpe klær på Cubus er for fattige folk, har de nok ikke kommet på dette på egenhånd - dette har de plukket opp hjemmefra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Silje Sandmæl
Forbrukerøkonom i DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig skrev KK om en alenemor som overhørte nabobarna som snakket om at det kun er fattige mennesker som handler klær på Cubus. Dette har fått det til å koke i sosiale medier, der de fleste reagerte med sterk avsky.

Men, før vi drar frem den dømmende pekefingeren bør vi huske på hvor barna våre får disse holdningene fra. Når barna er små er det vi som foreldre som bestemmer hva de skal ha på seg - og hva det skal koste. Det er altså vi som skaper vanene deres og oppfatningen av hva som er normen.

Det er viktig å huske på at hver gang du kjøper noe dyrt til poden bidrar man til å skape nytt kjøpepress for andre. Nære seks av ti foreldre sier at de opplever et kjøpepress forbundet med barna, viser undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB. Særlig de med lavere inntekt føler på dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag har mange av oss god råd, og det er fort gjort å glemme at dette på langt nær gjelder alle.

På tirsdag publiserte Statistisk sentralbyrå en publikasjon om økonomi og levekår for lavinntektsgrupper. Her kommer det frem at selv om de fleste av oss surfer videre på velstandsbølgen er det nå flere med relativt lav inntekt. Gapet blir altså bare større mellom de som har mye og de som har lite.

Ingen ønsker jo at barna sine skal føle seg utenfor - eller å føle seg utenfor selv ved at man ikke kan gi barnet sitt det samme som «alle andre» i klassen har. Dette gjør nok at mange av oss velger å gi etter for kjøpepresset. Dette skyldes nok at vi rett og slett ikke vet hva som foregår hjemme hos andre. Det samme gjelder de som kjøper dyre klær og ting til poden, hadde de visst at det kan føre til at andre barn i klassen blir utestengt eller mobbet hadde de nok ikke gjort det, -håper jeg.

Derfor mener jeg at vi må tørre å snakke høyt om kjøpepress, og en ypperlig arena for dette er på foreldremøter og i klasserommet.

Vi som voksne må skape en felles front, slik at ingen barn føler seg utestengt eller mobbet for det de har på seg - eller ikke har på seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle ønsker jo at barna deres skal være inkluderende og forståelsesfulle ovenfor de rundt seg. Det er opp til oss som foreldre å gi barna våre disse verdiene. Derfor må vi snakke med barna våre om sosiale forskjeller, og forklare at selv om man er forskjellige er det viktig å respektere alle.

Les også:

Slik påvirker statsbudsjettetet din lommebok

Bidra til at færre havner i Luksusfellen

Økning av uføre med lav inntekt