Rekordlav rente – og du får mindre å rutte med

KUTTER RENTA: Sentralbanksjef Øystein Olsen kutter renten til 1,25 prosent. Foto: NTB scanpix
KUTTER RENTA: Sentralbanksjef Øystein Olsen kutter renten til 1,25 prosent. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av de store bankene følger opp rentekuttet fra Norges Bank. Samtidig fører svekket kronekurs til at det meste blir dyrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen kutter styringsrenten til rekordlave 1,25 prosent i et forsøk på å sette litt ekstra fart i norsk økonomi. Årsaken er at den fallende oljeprisen gir negative ringvirkninger langt inn i fastlandsøkonomien.

Kuttet på 0,25 prosentpoeng ble kunngjort torsdag, etter 1.008 dager med uendret styringsrente på 1,5 prosent.

Men ingen av de store norske bankene vil umiddelbart følge etter med noe rentekutt overfor sine kunder.

Dermed uteblir effekten Olsen håper på.

Reaksjon: Første bank varsler at de vil følge rentekuttet

Dyrere å handle

Samtidig fører rentekuttet til at det er mindre interessant å eie norske kroner. Dermed synker kronens verdi, og utenlandsk valuta blir dyrere.

Prisen på en euro steg raskt til over 9 kroner rett etter rentekuttet, og senere torsdag var verdien av norske og svenske kroner nesten blitt lik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For folk flest betyr det at så å si alle varer, kanskje med unntak av bensin, blir dyrere. Det blir mindre lønnsomt å dra på harrytur, det blir dyrere handle i utenlandske nettbutikker og det vil koste mer å feriere utenlands.

En svakere krone er derimot gode nyheter for norske eksportbedrifter, men sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets advarer:

– Jeg tror krona nå er svakere enn sitt normale nivå. Virkningen av rentekuttet er bare til låns, sier han til NTB.

Reaksjon: Kronen faller etter rentekutt - snart på svensk nivå

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store venter

Verken de store bankene eller de mindre utfordrerne fulgte opp rentekuttet fra Norges Bank torsdag.

– Det er flere ting enn styringsrenten som avgjør bankenes utlånsrente, blant annet innlånskostnadene og konkurransesituasjonen. Vi følger markedet tett og skal være konkurransedyktige. Men vi kan ikke si noe i mediene om fremtidige priser, fordi dette er konkurransesensitiv informasjon, sier DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prisen på penger er viktigere for utlånsrenten enn styringsrenten fra Norges Bank. Vi gjør våre vurderinger og følger med på hva andre banker gjør, men jeg kan ikke nå varsle noe rentekutt fra vår side, sier kommunikasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken til NTB.

Reaksjon: Bankene tatt på senga av rentekuttet - uvisst om de vil følge etter

Første kutt

Tilsvarende vurderinger kom fra de øvrige bankene, helt til Sparebank 1 Østfold Akershus som den første, varslet at de kommer til å følge opp, uten å si noe om når, for hvilke kunder eller med hvor mye.

– Jeg tror at kuttet fra Norges Bank vil føre til noe lavere rente på boliglån, men kanskje ikke med så mye som et kvart prosentpoeng, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen til NTB.

Les også: Dørum: – Rentekutt neppe svaret på oljebremsen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen krise

Sentralbanksjef Olsen legger ikke skjul på at det er utfordrende tider som følge av at oljeprisen i høst har falt fra over 100 dollar fatet til under 70. Men krise vil han ikke kalle det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en betydelig omstilling på gang i oljesektoren som får ringvirkninger for resten av økonomien. Det gir svakere vekstutsikter neste år og moderate utsikter året etter. Ledigheten vil øke litt, men vil fortsatt ligge under 4 prosent. Så vi skal være varsomme med å kalle det krise, både i historisk perspektiv og når vi ser på landene rundt oss, sa Olsen på torsdagens pressekonferanse.

Sentralbanksjefen legger til at norsk næringsliv og arbeidsmarked har vist seg å være fleksibelt. I tillegg hjelpes vi av å ha egen valuta, vi har fortsatt mer å gå på i form av ytterligere rentekutt, og det er et handlingsrom i finanspolitikken.

Samtidig med rentekuttet torsdag, senket Norges Bank også den forventede rentebanen fremover. Det er nå 50-50 prosent sjanse for senket eller uendret rente fram mot sommeren.