Dørum: – Rentekutt neppe svaret på oljebremsen

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å sette ned styringsrenta nå er neppe riktig medisin for å lette de omstillingene som Norge må gjennom som følge av fallet i oljeprisen, mener sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På torsdagens rentemøte blir det klart om Norges Bank velger å senke styringsrenta eller holde den på dagens nivå på 1,5 prosent. De færreste tror på renteheving.

Sjeføkonom Øystein Dørum skriver i Dagens Næringsliv torsdag at de anslår at renten kuttes med en kvart prosentenhet før neste sommer.

– Vi er ikke alene. Halvparten av analytikerkorpset venter 1-2 rentekutt neste år, markedet priser inn det samme, sier Dørum.

Likevel understreker han at det ikke er så åpenbart at Norges Bank velger å sette ned renta allerede nå, til tross for voldsomt fall i oljeprisen de siste ukene. Dørum peker blant annet på at Norges Bank og Finanstilsynet mener veksten i boligpriser og husholdningsgjeld allerede er i høyeste laget.

– Enda mer gjeld vil øke sårbarheten dersom de omstillingene som kommer, blir tøffere og/eller mer langdryge enn vi nå tror. Riktig nok kan denne effekten dempes ved å pålegge bankene økte kapitalkrav og/eller stramme til reglene for låneutmåling, men da forsvinner jo også noe av poenget med å kutte, sier Dørum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom kronekursen skulle styrke seg betydelig, boligpriser og lån dempes mer enn ønsket, samt at forventet inflasjon avtar mye, bør det likevel kanskje reageres med rentekutt nå, mener han.

Samlet sett synes Dørum likevel at det beste Norges Bank nå kan gjøre, er å «holde hodet kaldt, la nedkjølingen virke, og heller overlate arenaen til budsjettpolitikken».