KJEMPER OM JOBBENE: Arbeidsledigheten i Spania er på over 20 prosent. Foto: Scanpix.

KJEMPER OM JOBBENE: Arbeidsledigheten i Spania er på over 20 prosent. Foto: Scanpix.

Norske bedrifter vil ikke ansette sør­euro­pe­ere

Har feil utdanning og bakgrunn.

Kun tre prosent av norske arbeidsgivere sier de har planer om å ansette flere arbeidstakere fra sør-Europa, viser en ny undersøkelse som Hovedorganisasjonen virke har gjennomført blant 870 virksomheter.

Dette er dårlige nyheter for unge søreuropeere på flukt fra skyhøy arbeidsledighet.

- Det er en diskusjon om hvordan vi i Norge kan ta imot de som er uten jobb i sør-Europa. Tallene fra Italia, Spania og Portugal er skremmende. Men undersøkelsen viser at norske arbeidsgivere ikke har noe stort behov for denne type kompetanse som nå kommer fra sør-Europa. Svært mange av de som kommer har feil utdanning eller bakgrunn, og norske arbeidsgivere velger heller å ansette fra Norden eller Øst-Europa, sier administrerende direktør Vibeke Madsen i Virke.

Fra fjoråret ligger Norge på et høyt nivå på rekruttering fra Europa, ifølge Virke.

- Våre tall viser at det ikke er rom for å ansette særlig flere. Men det vil alltid være rom for de som har en kompetanse som enkeltbedrifter trenger, som ingenører, sier Madsen.

Frykter todeling

- De som driver virksomheter opplever at det jobbes på en bedre måte i Europa nå. Det slår inn her hjemme, sier Madsen

Men hun peker på at Norge er et lite annerledesland.

- I en forhandlingssammenheng og lønnssoppgjør må vi ikke bli så annerledes at vi skaper problemer mot resten av Europa.

Hun frykter et todelt samfunn:

- Det går så det suser i olje- og gassektoren, mens den øvrige industrien sliter, påpeker Madsen.

Forsiktige optimister

Virkes konjunkturundersøkelse som legges frem idag viser at norske bedrifter har et nøytralt syn på utviklingen i 2012. Både når det gjelder forventninger til omsetning og sysselsetting ser de færreste for seg store endringer.

19 prosent av virksomhetene oppgir i undersøkelsen at de har planer om å ansette flere i løpet av de neste seks månedene, mens 9 prosent sier de vil nedbemanne.

- Etter å ha vært gjennom en turbulent tid, ser det nå ut til at vi er i litt roligere farvann. Mye tyder på at 2012 kommer til å bli et helt greit år for mange norske virksomheter, og at vi kun kommer til å se små endringer i arbeidslivet. Det kan vi leve med, sier Madsen.

Moderat opptur

Den forsiktige optimismen vises også i prognosene for norsk handel.

- Frykten for en europeisk gjeldskrise har avtatt, men internasjonal finansuro legger fortsatt en demper på forbruk og investeringer i Norge. En vekst på fire prosent er moderat, men likevel bedre enn de to foregående årene, sier sjeføkonom Lars Haartveit i Virke.

Les også:

Kunder krever 100 millioner

Paranoide sjefer er best

Milliardærprotester på Oslo Vest

Bankene må skru opp rentene - nå

Les flere nyheter

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden