NHO: Nullskatteytere er en myte

Sjeføkonom i NHO på NHOs årskonferanse 2017.
Sjeføkonom i NHO på NHOs årskonferanse 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg har ikke funnet en løsning på nullskatteytere som hun varslet i 2013. Det bekymrer ikke NHO og sjeføkonom Øystein Dørum. – Det dreier seg om at alle som bor og jobber i Norge betaler skatt på ulike måter, sier Dørum. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre- og venstresidens skattepolitikk er blitt helt sentral konfliktsak i valgkampen.

Statsminister Erna Solberg har i valgkampen varslet at hun vil kjempe for en enda lavere formueskatt og redusere skatten på «arbeidende kapital». Det vil gi Norge 3.900 flere nullskatteytere, ifølge regjeringens eget regnestykke.

Før stortingsvalget i 2013 lovet Erna Solberg at hun ikke skulle fjerne formuesskatten helt før hun hadde en skatteplan som garantert hindret at det ble flere nullskatteytere. Den planen har hun ikke funnet ennå, ifølge VG.

NHO i 2014: – Ikke problematisk at de rikeste blir nullskatteytere

NHO: – Ikke bekymret

Såkalte nullskatteytere bekymrer ikke NHO, de vil fjerne formuesskatten. Nullskatteytere er en myte, skriver NHO på sine hjemmesider.

– Det dreier seg om at alle som bor og jobber i Norge betaler skatt på ulike måter. Bedriftene betaler skatt på sitt overskudd og arbeidsgiveravgift og de ansatte betaler skatt på sin lønn. Når eierne tar ut utbytte betales det utbytteskatt, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han erkjenner at det vil være tilfeller hvor eiere kommer ut som nullskatteytere, men at det derfor ikke betyr at man ikke bidrar til fellesskapet.

– Formuesskatten må betales enten bedrifter går godt eller dårlig, og kan i verste fall bidra til at bedrifter på kanten av stupet må legges ned. I den omstillingsfasen Norge er inne i, er det viktig at bedrifter overlever, slik at de kan skape nye jobber, sier Dørum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker også på at ulike formuesverdier beskattes ulikt.

– Vi er nødt til å ha likere verdsettingsregler. I dag skattlegges boliger og hytter lavere enn produksjonsutstyr. Dermed plasseres med penger i «død» kapital fremfor arbeidende. Likere beskatning av ulike typer formue vil også virke utjevnende, siden de som har mye penger også har mye penger i hjem og hytte, sier sjeføkonomen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Formuesskatten til Norges rikeste halveres i Ernas plan

– Rammer i hovedsak små og mellomstore bedrifter

I juni sa SV-nestleder Snorre Valen at han kunne dokumentere at Ernas planer om kutt i formuesskatten kun kom Norges rikeste til gode.

Les saken: – Et langt mer ekstremt skattekutt enn hva jeg til nå har trodd

Han viste til Finansdepartementets egne beregninger forespørsel fra SV, som viser at 3.900 flere personer hadde blitt nullskatteytere hvis man fjerner all formueskatt på aksjer og driftsmidler.

– Det er oftest de rikeste som blir de tydeligste eksemplene, men i hovedsak er det små og mellomstore bedrifter som rammes. Det er krevende å dokumentere at marginale skattekroner vil bidra til å skape jobber, men for de som har ryggen mot stupet vil være eneste krone telle. I tillegg må formuesskatten betales uavhengig om bedriften går med underskudd eller ikke, argumenter Dørum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg: – Ikke et fordelingspolitisk tiltak

Statsminister Erna Solberg besøker Stavanger surfeklubb på friluftlivshuset på Orre. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg besøker Stavanger surfeklubb på friluftlivshuset på Orre. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Erna Solberg sier til VG at formuesskatten ikke «er et fordelingspolitisk tiltak».

– Dette er ikke et fordelingspolitisk tiltak. Det er et verdiskapningstiltak. Poenget er at bedriftene ikke skal trenge å utbetale så mye for at eierne skal klare å betale formuesskatten sin, sier statsministeren til VG.

Les også:

Investor Bjørn Dæhlie: - Du skal ha nerver av stål

Solberg varsler kamp om lavere formuesskatt

Kronprinsen oppgir sin private formue

De rikeste stortingspolitikerne

Fakta: Formuesskatt på «arbeidende kapital»

Arbeidende kapital i formuesskatten er maskiner og annet som er nødvendig for å drive en bedrift.

Det vil si at at private eiendeler, som for eksempel en båt, hus, penger i banken eller aksjer ikke faller inn i denne kategorien og derfor fortsatt skal betale formuesskatt hvis denne oppdelingen innføres.

I budsjettavtalen med regjeringen i fjor fikk Kristelig Folkeparti gjennomslag for en egen utredning av fritak for arbeidende kapital i formuesskatten.