Kommunenes kortsiktige gjeld 15-doblet på få år

– Det har vært en for sterk økning i de kortsiktige lånene. Det betyr at enkelte kommuner tar for høy risiko, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.
– Det har vært en for sterk økning i de kortsiktige lånene. Det betyr at enkelte kommuner tar for høy risiko, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske kommuners kortsiktige gjeld har blitt 15 ganger høyere siden 2008. – Dette minner sterkt om Terra-saken, sier finansprofessor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRKs beregninger viser at kommunenes såkalte sertifikatgjeld økte fra 3,5 milliarder kroner i 2008 til mer enn 52 milliarder i november 2015. Slike lån er i realiteten obligasjoner med en løpetid på mellom én og tolv måneder, og praksisen gjør at det ikke kommer fram av kommuneregnskapene hvor stor del av gjelden som forfaller neste år, ifølge kanalen.

Les også: Meglere advarer unge boligkjøpere

Sandnes kommune har mest kortsiktig gjeld, med nærmere 3,5 milliarder kroner. Økonomidirektør Torunn Skumlien Nilsen mener det er tatt høyde for renterisiko i kommende budsjettperiode, og at lån i sertifikatmarkedet har gitt kommunen lavere renter i de 15 årene den har drevet med dette.

Les også: Over halvparten bruker boliglånet på annet enn boligformål

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er ikke glad for utviklingen.

– Det har vært en for sterk økning i de kortsiktige lånene. Det betyr at enkelte kommuner tar for høy risiko. Tar man for høy risiko, betyr det at renten kan gå opp og det kan være vanskeligere å få refinansiert sine lån. Og da tar man en betydelig risiko for velferdstjenestene til innbyggerne, sier Sanner til NRK.