Norskprodusert mat kan bli forholdsmessig billigere
En svak krone gir dyrere importerte matvarer. Det er godt nytt for norskprodusert mat, som ikke får det samme valutapresset på prisen.
– Det er ingen grunn til at norskprodusert mat skal bli vesentlig dyrere når matprisene reguleres i butikkene 1. februar, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til VG.
Les også: Norgesgruppen varsler prishopp på mat
Den siste tiden har kronen blitt svekket så mye at norske forbrukere ikke kan regne med å nyte godt av fallende matvarepriser på verdensmarkedet.
– Jeg tror det er nødvendig at prisene økes. Mer enn 50 prosent av det vi spiser er importert, og svekkelsen av kronekursen slår hardt inn på varer som produseres i utlandet, sier konserndirektør Håkon Mageli i matvaregiganten Orkla. Han nevner spesielt råvarer som sukker, kakao og tomatpuré.
Les også: Verden kan gå tom for fosfor - og mat
– For første gang på sikkert ti år har norsk mat styrket sin konkurransekraft, sier Mageli. Det kan også få følger for den såkalte harryhandelen.
– Denne endringen gjør det stadig mindre lønnsomt å dra på handletur til Sverige, og jeg forventer at en stadig større del av matvarehandelen vil skje i norske butikker fremover, sier Bartnes. Han ber folk følge med på prisene og passe på at norskproduserte varer ikke blir dyrere.