Ukraina sier de har avslørt et nettverk som planla å drepe Zelenskyj

Ukrainsk sikkerhetstjeneste sier de har avdekket et russisk nettverk som hadde attentatplaner mot president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Javad Parsa / NTB
Ukrainsk sikkerhetstjeneste sier de har avdekket et russisk nettverk som hadde attentatplaner mot president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas sikkerhetstjeneste sier de har avslørt et russisk agentnettverk som planla attentater på president Volodymyr Zelenskyj og andre ledere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To offiserer i Ukrainas egen statlige vakttjeneste er pågrepet, mistenkt for å skulle gjennomføre planen under Moskvas ledelse, melder sikkerhetstjenesten SBU.

De skal ha blitt rekruttert før Russland invaderte Ukraina i februar 2022, ifølge en uttalelse tirsdag. Planen skal ha vært å bortføre Zelenskyj for deretter å drepe ham.

– Vår kontraspionasjetjeneste og etterforskere fra SBU har avverget planer om å eliminere Ukrainas president og medlemmer av det øverste lederskap innenfor politikk og forsvar, skriver SBU på Telegram.

Se video: Her slår spesialstyrkene til i Russland

SBU siterer Ukrainas etterretningssjef Vasyl Maljuk, som sier at et angrep skulle utføres før Russlands president Vladimir Putin ble tatt i ed for en femte presidentperiode tirsdag. Den hemmelige operasjonen som avslørte nettverket, ble ledet av Maljuk selv.

Det er ikke nytt at Ukraina anklager Russland for drapsplaner mot Zelenskyj. I 2002 opplyste han at han hadde vært utsatt for minst ti drapsforsøk.

I april meldte også polsk påtalemyndighet at en polsk mann var pågrepet mistenkt for å ha spionert på vegne av Russland i forbindelse med en drapsplan mot Zelenskyj.