Russiske og amerikanske soldater befinner seg på samme flybase i Niger

Det amerikanske og nigerske flagget side om side på Air Base 201 i Agadez sentralt i Niger. Bildet ble tatt 16. april 2018 da USA og Niger fortsatt samarbeidet tett i kampen mot opprørere i Sahel-regionen. Foto: Carley Petesch / AP / NTB
Det amerikanske og nigerske flagget side om side på Air Base 201 i Agadez sentralt i Niger. Bildet ble tatt 16. april 2018 da USA og Niger fortsatt samarbeidet tett i kampen mot opprørere i Sahel-regionen. Foto: Carley Petesch / AP / NTB Foto: Carley Petesch / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske soldater befinner seg på en flybase i Niger der amerikanske soldater har vært stasjonert i flere år og fortsatt befinner seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser en ikke navngitt amerikansk forsvarskilde til nyhetsbyrået Reuters fredag.

Militærbasen er kjent som Air Base 101 og ligger i hovedstaden Niamey, like ved Diori Hamani internasjonale lufthavn.

Ifølge den amerikanske kilden befinner de russiske styrkene seg i en annen hangar enn de amerikanske, men avstanden mellom dem er ikke spesielt stor.

– Situasjonen er ikke veldig bra, men den er håndterbar, sier kilden.

Ifølge CNN har situasjonen pågått i ukevis.

Etter fjorårets kupp har Nigers militærjunta gitt USA beskjed om at de amerikanske soldatene må forlate landet. Før kuppet samarbeidet Niger og USA tett for å slå ned et ytterliggående islamistopprør som har spredt seg til flere land i regionen.

Anspent møte

For to uker siden varslet USA at de har gått med på krav fra militærjuntaen om å trekke ut de amerikanske soldatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men den økte russiske tilstedeværelsen har skapt et problematisk forhold mellom USA og juntaen. I mars reiste to amerikanske forsvarstopper til Niger for å diskutere situasjonen. Blant spørsmålene var hvorvidt juntaen ville la russerne overta Airbase 101, ifølge CNN, som skriver at møtet var anspent.

Nå pågår det forhandlinger om hvordan de amerikanske soldatene skal kunne trekke seg ut på en ordentlig måte. Samtidig har russiske medier for få uker siden meldt at Russland har sendt utstyr og 100 militære treningsinstruktører til Niger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Ukrainske soldater overgir seg

Droneangrep mot IS

USA har vært militært til stede i Niger i nesten ti år. I fjor var det rundt tusen amerikanske soldater i landet.

De er fordelt på to baser, Airbase 101 i hovedstaden og Air Base 201 sentralt i landet – en base som siden 2018 er blitt brukt til angrep mot IS og en al-Qaida-tilknyttet gruppe i Sahel-regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også nabolandene Mali og Burkina Faso er i dag styrt av militærjuntaer som har avsluttet forsvarsavtaler med USA og Frankrike og i stedet trappet opp samarbeidet med Russland.

USA har allerede begynt å trekke amerikanske soldater ut av en fransk militærbase i Tsjad, slik landet ba om i forrige måned, ifølge en talsmann for Pentagon. Over halvparten av de amerikanske soldatene som har vært utplassert på basen, skal ha forlatt landet.