Venezia begynner å kreve inngangspenger

Milioner av besøkende lokkes hvert år til Venezia, som prøver å få kontroll over masseturismen. Fra torsdag må dagsturister betale inngangspenger på de travleste dagene. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB
Milioner av besøkende lokkes hvert år til Venezia, som prøver å få kontroll over masseturismen. Fra torsdag må dagsturister betale inngangspenger på de travleste dagene. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med en nasjonal høytidsdag begynner Venezia torsdag å teste den lenge varslede innkrevingen av inngangspenger fra dagsturister til byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Byen med lagunen og de mange kanalene blir den første som prøver ut en slik betalingsordning i et forsøk på å redusere mengden av turister som fyller Venezia til trengsel i høysesongen.

Torsdag er den første av 29 dager fram til midten av juli , inkludert de fleste helger, der de som ikke skal overnatte, må betale 5 euro – snaut 60 kroner – for å komme inn i byen.

Gratis på kvelden

Det blir riktignok ingen sperringer å forsere, men inspektører vil ta stikkprøver for å sjekke om folk har registrert seg og betalt. De som ikke har orden i sysakene, kan få mellom 50 og 300 euro i bot.

– Vi stenger ikke byen, vi prøver bare å gjøre den levelig, bedyrer ordfører Luigi Brugnaro og legger til at «ingen har prøvd dette før».

Betalingskravet gjelder mellom klokken 8.30 og 16, så de som kommer for en middag eller en kveldskonsert, trenger ikke betale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også gratis inngang for lokalbefolkningen, barn under 14 år og personer med nedsatt funksjonsevne samt ledsager.

– Masseturismen er en utfordring

I fjor besøkte rundt 20 millioner mennesker Venezia. Rundt halvparten overnattet på hotell eller i ferieleiligheter i byen, som har rundt 49.000 fastboende, men over dobbelt så mange hotellsenger.

I tillegg til å kreve inngangspenger, har Venezia varslet en maksstørrelse på turistgrupper, og store cruiseskip får ikke lenger seile inn i lagunen. I fjor unngikk byen så vidt å bli satt på Unescos liste over «verdensarv i fare», til dels fordi FN-organet ser at byen tar tak i bekymringene for at masseturismen skal ta knekken på det skjøre økosystemet.

– Masseturismen er en utfordring for alle Europas turistbyer, men å være liten og sårbar gjør oss enda mer utsatt. Derfor tar vi grep tidligere enn andre, i håp om å finne løsninger, sier byråd Simone Venturini, som har ansvar for turisme og sosiale forhold i byen innerst i Adriaterhavet.