Britisk domstol: Assange får ny mulighet til å anke avgjørelsen om utlevering til USA

Julian Assange utenfor Ecuadors ambassade i 2017.
Julian Assange utenfor Ecuadors ambassade i 2017.  Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange kan anke avgjørelsen om at han skal utleveres til USA, har domstolen High Court i London avgjort, melder Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Julian Assange (52) har forsøkt å hindre utleveringen, og anket en utleveringsordre som Storbritannias daværende innenriksminister Priti Patel signerte i 2022.

Domstolen har besluttet å gi Assange en ny ankemulighet, med mindre amerikanske myndigheter kommer med garantier om at Assange, som er australsk, får samme ytringsfrihetsvern som en amerikansk statsborger, og at han ikke blir dødsdømt.

Om USA legger fram slike garantier, «vil partiene få en mulighet til å komme med ytterligere innskytelser» før det kommer en endelig avgjørelse om ankebegjæringen, skriver dommerne. Det vil være et nytt rettsmøte 20. april om USA oppfyller kravene.

Kan bli spionasjetiltalt

Dersom han blir utlevert til USA, risikerer han å bli tiltalt for spionasje.

Siktelsen dreier seg om Wikileaks' publisering i 2010 av de hemmelige dokumentene om USAs krigføring. Også et videoopptak av to journalister som ble drept i et amerikansk helikopterangrep, ble publisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikansk påtalemyndighet mener Assange hjalp den daværende amerikanske etterretningsanalytikeren Chelsea Manning med å stjele hemmelige dokumenter. Liv ble angivelig satt i fare da disse ble offentliggjort.

Siste ankemulighet

Saken er Assanges siste ankemulighet i Storbritannia, og støttespillerne fryktet før tirsdagens kjennelse at han raskt ville blitt satt på et fly til USA om han ikke fikk medhold.

Assange har sittet i det britiske høysikkerhetsfengselet Belmarsh i fem år. Før det tilbrakte han sju år i Ecuadors ambassade i London, der han søkte tilflukt.