Forsker om Nord-Korea-avsløring: – Ikke det minste overrasket

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea hemmeligholder minst 13 rakettbaser, mener amerikanske forskere. – Dette er Nord-Koreas forhandlingskort, mener forsker Stein Tønnesson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det dreier seg om 13 rakettbaser som kan skjule flyttbare missiler som kan utstyres med kjernefysiske stridshoder. Kanskje er det snakk om så mange som 20 baser som ikke er blitt oppgitt av nordkoreanske myndigheter, hevder forskere ved Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington.

– Det er ikke slik at disse basene er blitt frosset. Arbeidet der fortsetter. Det alle er bekymret for, er at Trump kommer til å godta en dårlig avtale. De viser oss ett enkelt testanlegg og demonterer noen få andre ting, og i bytte får de en fredsavtale, sier Victor Cha, som leder CSIS' Nord-Korea-program, til The New York Times.

Basene ligger ifølge CSIS spredt utover i landet, fordelt over tre soner. Noen av dem befinner seg i underjordiske anlegg som er bygget med tunneler inn fra smale fjelldaler, ifølge en rapport som forskerne publiserte mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gir ikke fra seg kortene før det er inngått en avtale

Stein Tønnesson, historiker og Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), mener det er grunn til å tro at opplysningene stemmer.

Forsker Stein Tønnesson utelukker ikke at Nord-Korea utvikler atombomber. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsker Stein Tønnesson utelukker ikke at Nord-Korea utvikler atombomber. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ja, de er basert på satellittovervåkning, og det bør være fullt mulig å fastslå at noe man ser på satellittbilder er rakettramper, sier han til ABC Nyheter.

– Er du overrasket over at dette kommer frem?

– Ikke det minste. Jeg tok det som en bekreftelse på at Nord-Korea bare har innstilt testing og ikke har sluttet å utvikle raketter, og sikkert heller ikke produksjon av atombomber og konstruksjon av stridshoder. Dette er Nord-Koreas forhandlingskort, og man gir ikke fra seg kortene før det er inngått en avtale, sier Tønnesson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge rapporten er basene utformet slik at mobile missilutskytingsanlegg raskt kan kjøres ut fra undergrunnsanleggene og flyttes til allerede forberedte utskytingssteder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten omfatter en detaljert profil over en av basene, illustrert med satellittfoto.

Dette er et av satellittbildene som viser skjulte rakettbaser i Nord-Korea, ifølge forskere. Foto: Handout . / Reuters
Dette er et av satellittbildene som viser skjulte rakettbaser i Nord-Korea, ifølge forskere. Foto: Handout . / Reuters

Studien er gjennomført under ledelse av Joseph Bermudez og er basert på satellittbilder, intervjuer med avhoppere og intervjuer med etterretningsansatte og embetsfolk.

Trump: – Vi har ikke hastverk

Videre sier Tønnesson at det er en selvfølge at Kim Jong-un holder på våpnene sine inntil videre.

– Han kan kanskje være villig til å gi dem fra seg gradvis i en forhandlingsprosess der USA og Sør-Korea garanterer Nord-Koreas sikkerhet, mener han.

Ifølge The New York Times skal Donald Trump være kjent med forholdene i Nord-Korea, men presidenten tar dette tilsynelatende med knusende ro. Under en pressekonferanse sist uke fikk han spørsmål om utviklingen på Koreahalvøya.

Vi har ikke hastverk. Sanksjonene opprettholdes. Missiltestene har stoppet. Rakettene har stoppet. Gislene er hjemme, sa Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre skriver avisen at presidenten med dette viser til at Nord-Korea ikke har gjennomført atomprøvesprenginger og rakett-tester på snart ett år.

USAs president, Donald Trump, og Nord-Koreas-leder, Kim Jong-un, møttes i juni i Singapore. Dette var første gang noensinne at en sittende amerikansk president møtte Nord-Koreas-leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan knapt kalles en avtale

Trump og Kim Jong-un signerte en erklæring hvor det blant annet heter at sistnevnte skal gjennomføre full fjerning av atomvåpen fra Koreahalvøya. Trump forpliktet seg til å sørge for sikkerhetsgarantier overfor Nord-Korea.

Den teksten de ble enige om i juni kan knapt kalles en avtale. Den var uhyre vag. Et atomfritt Korea ble bare uttrykt som et generelt mål, påpeker Tønnesson.

(Se video: Trump og Kim undertegner erklæring)

USAs utenriksminister, Mike Pompeo, har siden møtet i juni hatt flere diplomatiske samtaler med Nord-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I oktober sa Trump at planleggingen av et nytt møte mellom han og Kim Jong-un var i gang. Videre sa presidenten at det måtte finne sted etter mellomvalget i USA, som var i forrige uke.

Dette er den felles erklæringen fra president Donald Trump og leder Kim Jong-un

USAs president Donald J. Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un holdt sitt første, historiske møte i Singapore 12. juni 2018.

President Trump og leder Kim Jong-un holdt en omfattende, grundig og oppriktig meningsutveksling om spørsmål knyttet til opprettelsen av et nytt forhold mellom USA og Nord-Korea og bygging av et varig og robust fredsregime på den koreanske halvøya.

President Trump forpliktet seg til å sørge for sikkerhetsgarantier for Nord-Korea, og leder Kim Jong-un gjentok sin faste og urokkelig forpliktelse til å gjennomføre en full fjerning av atomvåpen fra Koreahalvøya.

De to lederne er overbevist om at opprettelsen av et nytt forhold mellom USA og Nord-Korea vil bidra til fred og velstand på den koreanske halvøya og i verden for øvrig. De to erkjenner at gjensidig bygging av tillit kan fremme arbeidet med å avskaffe atomvåpnene på Koreahalvøya.

President Trump og leder Kim Jong-un uttaler følgende:

* USA og Nord-Korea forplikter seg til å opprette nye forbindelser mellom de to land i tråd med de to folkenes ønske om fred og velstand.

* USA og Nord-Korea vil i fellesskap forsøke å bygge et varig og stabilt fredsregime for Koreahalvøya.

* Nord-Korea viser til Panmunjom-erklæringen fra 27. april 2018 og forplikter seg til å arbeide for full kjernefysisk nedbygging på Kolahalvøya.

* USA og Nord-Korea forplikter seg til å finne levninger etter krigsfanger og personer som ble erklært savnet i Koreakrigen, og umiddelbar repatriering av dem som allerede er identifisert.

President Trump og leder Kim Jong-un forplikter seg til å sette ut i livet punktene i den felles erklæringen raskt og fullt, i erkjennelsen av at toppmøtet mellom USA og Nord-Korea, det første i historien, var en epokegjørende hendelse som la bak seg årtier med spenning og fiendskap mellom de to landene, og som åpner for en ny framtid.

USA og Nord-Korea forplikter seg til å holde oppfølgingsforhandlinger, ledet av USAs utenriksminister Mike Pompeo og en nordkoreansk representant på tilsvarende nivå, så raskt som mulig for å sette konklusjonene fra toppmøtet ut i livet.

President Donald J. Trump fra USA og leder Kim Jong-un fra den statlige kommisjonen i Den demokratiske folkerepublikken Korea forplikter seg til å samarbeide om utviklingen av nye forbindelser mellom USA og Nord-Korea og for å fremme fred, velstand og sikkerhet på Koreahalvøya og i verden.

(Kilde: NTB)

USAs utenriksminister Mike Pompeo skulle i utgangspunktet møte flere representanter fra Nord-Korea, inkludert landets utenriksminister, forrige uke.

Men slik ble det ikke.

Møtene «vil nå finne sted på en senere dato», het det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

(Se video: Her viser Trump Kim «The Beast»)