Trump sier forholdet til Russland er på historisk lavmål

President Donald Trump sier i en twittermelding at forholdet til Russland er på et farlig lavt nivå.
President Donald Trump sier i en twittermelding at forholdet til Russland er på et farlig lavt nivå. Foto: Carolyn Kaster / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump sier at forholdet til Russland aldri har vært så dårlig som nå. Han mener det er på et farlig lavt nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en twittermelding torsdag med kritikk av Kongressen snarere enn Russland sier presidenten at forholdet ikke har vært så dårlig noen gang.

– Og dere har Kongressen å takke, skriver presidenten i en melding først og fremst myntet på det amerikanske folk.

– Dette er de samme folkene som ikke klarer å gi oss en helseplan, skriver Trump, med henvisning til Senatets avvisning av forslaget om å fjerne Obamacare.

Motvillig

Presidentens siste utfall kommer dagen etter at han motvillig undertegnet loven om nye sanksjoner mot Russland, Iran og Nord-Korea. Så misfornøyd var Trump at han i en egen uttalelse nærmest tok avstand fra det han nettopp hadde signert.

Han kalte sanksjonsvedtaket betydelig mangelfullt og sa sågar at noen av tiltakene var i strid med grunnloven.

De nye sanksjonene er i all hovedsak rettet mot russisk energisektor og gir amerikanske myndigheter fullmakt til å ilegge bøter til selskaper som er delaktige i utviklingen av det russiske rørledningsnettet, eller gjør investeringer i russiske energiprosjekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Trump signerer motvillig nye sanksjoner mot Russland

Ikke veto

Presidenten måtte bite i seg at han undertegnet en pakke med sanksjoner som han ikke selv kan oppheve. Sanksjonene kan kun endres gjennom vedtak i Kongressen. Dette tolkes i USA som et utslag av mistillit fra Kongressens side.

Russiske myndigheter har reagert sterkt på de nye sanksjonene. Statsminister Dmitrij Medvedev sa at de betyr starten på en ren og skjær «økonomisk krig» og at de viste president Trumps «altomfattende svakhet».

Aktuelt:

EU-sjefen Juncker: – Vi vil forsvare våre økonomiske interesser mot USA

Russland erklærer åpen handelskrig med USA