Sivile afghanere drept i angrep rettet mot NATO i Kabul

Bomben gikk av midt i morgenrushet i Kabul, i et område der det ligger flere offentlige bygninger, samt den amerikanske ambassaden. Eksplosjonen skjedde idet pansrede NATO-kjøretøy kjørte forbi, men ingenting tyder på at utlendinger er blant ofrene. Foto: Massoud Hossaini / AP / NTB scanpix
Bomben gikk av midt i morgenrushet i Kabul, i et område der det ligger flere offentlige bygninger, samt den amerikanske ambassaden. Eksplosjonen skjedde idet pansrede NATO-kjøretøy kjørte forbi, men ingenting tyder på at utlendinger er blant ofrene. Foto: Massoud Hossaini / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst åtte personer, de fleste sivile, ble drept da en kraftig bilbombe eksploderte ved en NATO-kolonne i Kabul onsdag. Tre amerikanske soldater ble såret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsmann for det afghanske innenriksdepartementet, Najib Danish, sier at minst åtte personer er drept og 25 såret.

– Dessverre er flesteparten sivile, sier han.

– Vi sjekker fortsatt hva slags eksplosjon det var, men jeg kan bekrefte at utenlandske styrker passerte da eksplosjonen skjedde, sier han videre.

En amerikansk militær talsmann bekrefter at tre NATO-soldater ble såret i angrepet, men skadene skal ikke være livstruende. Han vil ikke bekrefte nasjonaliteten deres, men anonyme tjenestemenn har oppgitt at de tre var amerikanere.

Ekstremistgruppa IS hevder den står bak angrepet, ifølge en melding lagt ut på et nettsted tilknyttet gruppa.

Biler ødelagt

Minst tre sivile biler ble ødelagt i angrepet, i tillegg til de to pansrede kjøretøyene som transporterte de utenlandske soldatene, opplyser øyenvitner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre meter unna ble vinduer knust som følge av den kraftige eksplosjonen.

Det er ingenting som tyder på at nordmenn er rammet, ifølge norsk UD.

– Utenriksdepartementet er kjent med angrepet i Kabul og er i kontakt med den norske ambassaden for å få mer informasjon om hendelsen. Det er fortsatt en tidlig fase, men så langt har vi ingen indikasjoner på at nordmenn skal være berørt av angrepet, sier UDs pressevakt Ingrid Kvammen Ekker.

Rushtrafikk

Angrepet skjedde midt i rushtrafikken like etter klokka 8 lokal tid. Bomben gikk av på veien Shash Darak ved en kontrollpost for afghanske sikkerhetsstyrker. En sikkerhetskilde sier at det var en Toyota Corolla som eksploderte idet NATO-kolonnen kjørte forbi. Øyenvitner beskriver eksplosjonen som svært kraftig, og flere mener bomben ble utløst av en selvmordsbomber.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dawood Karimi, talsmann for afghanske sikkerhetsstyrker, sier til Al Jazeera at både sivile og afghanske sikkerhetsstyrker er blant ofrene.

Kontrollposten ligger nær den amerikanske ambassaden og trafikknutepunkt rundt Massoud Square. På morgenen er denne delen av byen fylt av tusenvis av mennesker på vei til jobb, hovedsakelig til offentlige institusjoner. Bilder på sosiale medier og rapporter fra afghanske medier viser blant annet røykutvikling og to tunge pansrede kjøretøyer som er rammet.

Varslet våroffensiv

Det er under en uke siden den islamistiske opprørsgruppa Taliban varslet nye angrep mot utenlandske mål i Afghanistan, deres såkalte våroffensiv.

– Hovedmål vil være utenlandske styrker, deres militære infrastruktur og etterretning, og å eliminere deres lokale leiesoldater, skrev Taliban i en uttalelse fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Taliban og IS har påtatt seg skylden for bombeangrep i Kabul den siste tiden. I begynnelsen av mars mistet 30 mennesker livet da opprørere forkledd som leger angrep et militærsykehus i byen. Hittil i år har det vært fem store bombeangrep i Kabul, der flere hundre sivile er drept eller såret.

NATO-opptrapping?

USAs forsvarssjef Jim Mattis besøkte nylig Afghanistan. Men han ville ikke love å sende flere amerikanske soldater til landet, slik den amerikanske sjefen for NATO-styrkene i landet, John Nicholson, har bedt om.

Nicholson mener at et tilskudd på «noen tusen» soldater trengs for å kunne få et overtak på Taliban, som er på offensiven i flere av landets provinser.

I helgen uttalte NATO-sjef Jens Stoltenberg til den tyske avisen Welt am Sonntag at forsvarsalliansen vurderer å styrke den militære tilstedeværelsen i Afghanistan som følge av den «utfordrende» situasjonen.