Redd Barna: 400.000 afghanske barn faller ut av skolen i år

Redd Barna mener mer enn 400.000 afghanske barn vil falle ut av skolen i løpet av 2017. Her feirer en gruppe barn persisk nyttår i hovedstaden Kabul tidligere denne måneden. Foto: Massoud Hossaini / AP / NTB scanpix
Redd Barna mener mer enn 400.000 afghanske barn vil falle ut av skolen i løpet av 2017. Her feirer en gruppe barn persisk nyttår i hovedstaden Kabul tidligere denne måneden. Foto: Massoud Hossaini / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økende ustabilitet i Afghanistan og retur av afghanske flyktninger kan føre til at 400.000 barn må faller ut av skolen i løpet av 2017, advarer Redd Barna. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at barn som ikke går på skole har en økt risiko for å gifte seg tidlig og bli en del av en arbeidsstyrke der de kan bli utnyttet. De kan også bli rekruttert inn i væpnede grupper eller bli ofre for menneskehandel, sier direktøren for Redd Barna i Afghanistan, Ana Locsin, torsdag.

Ifølge organisasjonen ble 610.000 afghanske flyktninger sendt tilbake til Afghanistan i fjor, og det er forventet at nærmere 1 million vil returnere i 2017.

– Over halvparten av barna som har kommet tilbake, går ikke på skole, men jobber på gaten, sier Redd Barna.

Ifølge afghanske myndigheter har konflikter i landet ført til at flere enn 1.000 skoler har blitt stengt bare i løpet av de siste månedene.

Det at flere millioner barn får skolegang i Afghanistan, deriblant mange jenter, har vært ansett som en stor suksess for den internasjonale bistanden til landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan det vise seg at antallet ikke stemmer. I desember hevdet nemlig utdanningsminister Asadullah Balkhi at tallet som ble presentert av den afghanske regjeringen og de internasjonale hjelpeorganisasjonene, var feil.

– Det påstås at 11,5 millioner afghanske barn går på skole, men i realiteten er det rundt 6 millioner som faktisk går på skolen, sier Balkhi.