Første brexit-avstemning unnagjort i Parlamentet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske parlamentarikere har med 498 mot 114 stemmer vedtatt starten på brexit-samtalene med EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avstemningen i Underhuset onsdag kveld fant sted etter to dager med diskusjoner. Flere parlamentarikere, blant dem også medlemmer av opposisjonen, sa de respekterer velgernes beslutning 23. juni i fjor om å melde Storbritannia ut av EU.

EU-vennlige folkevalgte fra opposisjonen gjør det imidlertid klart at de vil forsøke å få vedtatt tilføyelser til brexit-utmeldingen, for å hindre det de frykter vil påføre landet et økonomisk slag i ansiktet.

Foto: AP
Foto: AP

Regjeringen i Storbritannia har som mål å få vedtatt brexit-vedtaket innen utgangen av mars, slik at Storbritannia kan utløse utmeldingsklausulen i EU-avtalen og innlede to år med forhandlinger med EU.

Statsminister Theresa May skal torsdag, etter krav fra opposisjonen, legge fram regjeringens brexit-plan i form av en såkalt hvitbok.

Underhusets avstemning onsdag kveld var ikke endelig. I neste uke skal Underhuset gjennomføre den endelige avstemningen, før forslaget behandles av lordene i Overhuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Labour og det skotske nasjonalistpartiet SNP har varslet at de ønsker endringer i forslaget. Det er likevel ikke ventet at et flertall av de folkevalgte vil legge store hindringer i veien for EU-utmeldingen.

Les også: Merkel og Löfven vil ha sterkt Europa i en urolig tid

Norge og Island samkjører seg om brexit

Duket for brexit-debatt i Parlamentet

May legger fram 12-punktsplan for brexit