Prosessen med å fjerne Obamacare er i gang

Avtroppende president Barack Obama. Foto: Charles Rex Arbogast / AP / NTB scanpix
Avtroppende president Barack Obama. Foto: Charles Rex Arbogast / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Representantenes hus har stemt for et forslag som ses som det første konkrete skrittet mot å avvikle president Barack Obamas helsereform.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det republikansk-dominerte Representantenes hus stemte 227 for budsjettforslaget, mens 198 stemte mot.

Dermed får en rekke sentrale komiteer og utvalg i Kongressen oppgaven å utforme nye lover som skal føre til avviklingen av helsereformen kjent som Obamacare. Deadline for forslag er den 27. januar.

Republikanerne har flertall i begge kamrene i Kongressen, og natt til fredag stemte Senatet for samme tiltak som fredag sikret flertall i Representantenes hus. I Senatet stemte 51 for og 48 mot. Budsjettet trenger ikke presidentens signatur.

Påtroppende president Donald Trump har lovet å erstatte helsereformen med en «billigere og bedre» løsning i løpet av kort tid.

I forkant av avstemningen fredag omtalte lederen for Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, helsereformen som «arrogant og mot våre grunnleggende prinsipper». Han mente også at reformen ikke hadde oppfylt Obamas løfter om lavere kostnader på helsetjenester og større valgfrihet.

Demokratenes mindretallsleder Nancy Pelosi mener Republikanerne er på vei til å gjøre situasjonen verre for brukerne av helsetjenester.

Les også: Trump planlegger å skrote Obamacare

Trump demper motstanden mot Obamacare

Obama la slagplan for å redde helsereformen