Skuespilleren Zsa Zsa Gabor er død

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere Hollywood-stjernen Zsa Zsa Gabor er død. Skuespilleren ble 99 år gammel, bekrefter hennes ektemann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gabor fikk hjerteinfarkt og ble tatt med til sykehus, hvor hun ble erklært død, ifølge kjendisnettstedet TMZ. Hun ville fylt 100 i februar. Ektemannen Frédéric von Anhalt forteller til nyhetsbyrået AFP at hun døde i sitt hjem med venner og familie rundt seg.

– Alle var der. Hun døde ikke alene, sier han.

Gabors helse har blitt dårligere de siste årene, I 2002 var hun i en bilulykke som gjorde at hun endte opp i rullestol, i 2005 fikk hun et slag, i 2010 falt hun og brakk hoften, og i 2011 måtte hun amputere beinet etter en infeksjon. Allerede i 2010 hadde Gabor besøk av en prest for å få den siste olje, fordi hollywooddivaen selv mente at hennes liv var i ferd med å ebbe ut.

Berømthet

For mange er Zsa Zsa Gabor kanskje mest kjent for sin fargerike livsstil, som titt og ofte førte til skandaler og rettssaker. Hun var politisk engasjert, overbevist republikaner, og en svoren tilhenger av skuespillerkollega Ronald Reagan som senere ble president. I likhet med Paris Hilton, Gabors eksmanns oldebarn, var 99-åringen berømt fordi hun var berømt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmkjennere husker henne best for innsatsen i hollywoodproduksjoner som John Hustons «Moulin Rouge» fra 1952 og Orson Welles' «Touch of Evil» fra 1958. Hun lånte også stemme til lydsporene på en lang rekke tegnefilmer og tegnede TV-programmer.

Ni menn, ett barn

Zsa Zsa Gabor ble født i Budapest i det daværende østerriksk-ungarske keiserriket 6. februar 1917. Hun gikk på skole i Sveits og ble oppdaget av stjernetenoren Richard Tauber, som bidro til at hun fikk debutere på scenen i Wien.

I 1941 kom hun til USA, der hun året etter giftet seg med hotellkongen Conrad Hilton. Sammen fikk de datteren Francesca, som forble Zsa Zsa Gabors eneste barn, de mange ekteskapene til tross. Francesca døde i 2015.

Anhalt var hennes niende ektemann. Hans opprinnelig navn var Hans Robert Lichtenberg, men han endret navnet etter at han i 1980, som voksen, ble adoptert av prinsesse Marie Auguste av Anhalt, hertuginne av Sachsen.