Selskap i Oljefondets portefølje anklaget for forbindelser til IS

Norges Bank Investment Managements direktør Yngve Slyngstad (foran) her fotografert sammen med sentralbanksjef Øystein Olsen i forbindelse med en høring om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland i 2015. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Norges Bank Investment Managements direktør Yngve Slyngstad (foran) her fotografert sammen med sentralbanksjef Øystein Olsen i forbindelse med en høring om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland i 2015. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et sementselskap med en fabrikk i Syria, som det norske oljefondet har investert 4,2 milliarder kroner i, anklages for å ha betalt penger til ekstremistgruppen IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Per 31. desember 2015 hadde vi investert 4,2 milliarder kroner i LafargeHolcim. Vi er kjent med at det nå har kommet en anklage mot selskapet, men vi kommentere dessverre ikke enkeltinvesteringer eller enkeltselskaper, sier kommunikasjonssjef Thomas Sevang i oljefondet til VG.

Franske Lafarge ble verdens største sementselskap da det slo seg sammen med sveitsiske Holcim i 2014, med blant annet Statens pensjonsfond utland – det såkalte oljefondet – på eiersiden. Lafarges datterselskap Lafarge Cement Syria drev fram til 19. september 2014 en sementfabrikk nord i Syria, da tok IS kontrollen over fabrikkområdet og all aktivitet ble stanset.

Bildet viser en IS-kriger i Mosul, Irak. Bildet er tatt i 2014. Foto: Stringer / Reuters
Bildet viser en IS-kriger i Mosul, Irak. Bildet er tatt i 2014. Foto: Stringer / Reuters

Organisasjonene Sherpa og European Centre for Human Rights har sammen med elleve tidligere Lafarge-ansatte fra Syria levert anklagen om IS-tilknytning til en domstol i Paris, skriver avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den franske storavisen Le Monde har tidligere skrevet at brev sendt av Lafarge-ledere i Syria avdekker at selskapet betalte skatter til ekstremistgruppen slik at produksjonen kunne fortsette fra 2013 og fram til IS-overtakelsen året etter.

– Med forbehold om at jeg ikke kan vurdere om anklagene stemmer, så vil det kunne være problematisk dersom et selskap vi har investeringer i, har betalt penger til IS for å kunne opprettholde driften, sier fagsjef Aslak Skancke i oljefondets etikkråd.

Les også: Norske interesser i omstridt rørledning i USA

Hver nordmann har 1,4 millioner i oljefondet

Oljefondet tapte 268 milliarder på sterkere krone

Oljefondet tomt i 2043 med dagens tempo