Tidenes mest unormale valgkamp er snart over

Republikanernes Donald Trump og Demokratenes Hillary Clinton. Snart får vi vite hvem av dem som blir USAs neste president.
Republikanernes Donald Trump og Demokratenes Hillary Clinton. Snart får vi vite hvem av dem som blir USAs neste president. Foto: © Rick Wilking / Reuters / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av valgkampen har meningsmålingene svingt voldsomt, men Hillary Clinton har stort sett hatt overtaket på Donald Trump hele veien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden den startet for alvor for ett og et halvt år siden, har den vært den mest uvanlige presidentvalgkampen i amerikansk samtidshistorie.

Etter de to partienes landsmøter i sommer, kom Clinton best ut og bygde opp en stor ledelse på Trump. På det meste lå hun 7,9 prosentpoeng foran Trump på RealClearPolitics gjennomsnittsmålinger . Nå skiller under 2 prosentpoeng kandidatene.

Se tidslinje over presidentvalgkampen nederst i saken

Kaos, lungebetennelse og seerrekord

I midten av august gikk Trumps valgkampsjef Paul Mannafort. Inn kom Kellyanne Conway og Breitbart-redaktør Steve Bannon for å rydde opp i kaoset.

Nettstedet hadde lenge publisert sammensvergelsesteorien om Clinton, blant annet at hun var alvorlig syk. Trump sa at hun manglet «utholdenhet».

11. september fikk de vann på mølla. Under en minnemarkering for terrorangrepene i 2001 dro Clinton midt under seremonien. En video viste en tydelig ustø Clinton som tilsynelatende kollapset og ble hjulpet inn i en bil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen timer senere opplyste Clinton-leiren at hun var dehydrert og overopphetet. Men så ble det kjent at hun hadde fått diagnosen lungebetennelse.

Men Clinton var raskt på beina igjen, og forventningene til den første av de tre presidentdebattene var så enorme at den satt ny rekord med 84 millioner seere.

Etter debatten viste samtlige meningsmålinger at seerne mente at Clinton vant debatten, og Clinton hadde vinden i ryggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Katy Perry stilte opp for Hillary Clinton

Popstjernen Katy Perry slo et slag for presidentkandidat Hillary Clinton da de to sto sammen på scenen under et arrangement lørdag. – All valgkampvirksomhet i verden vil ikke ha noe å si hvis folk ikke stemmer, slo Clinton fast før Perry fremførte hiten «Roar». Foto: Lucas Jackson / Reuters
Popstjernen Katy Perry slo et slag for presidentkandidat Hillary Clinton da de to sto sammen på scenen under et arrangement lørdag. – All valgkampvirksomhet i verden vil ikke ha noe å si hvis folk ikke stemmer, slo Clinton fast før Perry fremførte hiten «Roar». Foto: Lucas Jackson / Reuters

Skatt, overgrepsanklager og hackede eposter

Noen dager senere avslørte The New York Times at Trump i 1995 hadde skrevet av et tap på 919 millioner dollar. Det gjorde det mulig for ham å slippe inntektsskatt i opp mot 18 år. Trump har brutt sedvane og nektet å offentliggjøre selvangivelsene sine.

To dager før den andre debatten slo en video fra 2005 ned som en bombe. Den viste at Trump skrøt av at han var en så stor stjerne at han kunne ̧kysse kvinner mot deres vilje og at han antastet dem ved å ta dem i skrittet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senere sto en rekke kvinner fram og fortalte om overgrep og trakassering, og framtredende republikanere distanserte seg fra Trump.

Men også Clinton hadde avsløringer å stri med. Nettstedet WikiLeaks startet i oktober å slippe daglige utdrag fra de hackede epostene til Clintons kampanjesjef John Podesta.

Det startet en strøm med mindre avsløringer som blant enkelte forsterket inntrykket av Clinton som en kalkulerende og uærlig politiker.

Les også: Ringnes-søstrene langer ut mot Trump: – En temperamentsfull og bøllete mann

«Fikset» system og FBIs epost-overraskelse

I oppkjøringen til den tredje og siste debatten snakket Trump stadig mer om at systemet var «fikset». Mediene og internasjonale banker jobbet for å få Clinton valgt, og det pågikk utstrakt valgfusk, mente han, uten å underbygge påstandene med bevis.

Under debatten sa Trump at han ikke nødvendigvis vil godta valgresultatet hvis Clinton vinner, til utstrakt fordømmelse fra både demokrater og republikanere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mot slutten av oktober så det ut til at Hillary Clinton seilte mot en trygg og komfortabel seier. Så kom en nyhet fra det føderale politiet FBI og vendte søkelyset bort fra Trump og på Clinton.

Byrået undersøkte nyoppdagede eposter som muligens kunne ha betydning for den langvarige etterforskningen av Clintons bruk av privat epost da hun var utenriksminister.

Les også: Trump ført av scenen under valgkamparrangement


Tidslinje over presidentvalgkampen i 2016:

* 18.-21. juli: Det republikanske landsmøtet i Cleveland nominerer Donald Trump som partiets presidentkandidat.

* Debbie Wasserman Schultz trekker seg som leder for det demokratiske partiapparatet etter avsløringer om at partiet motarbeidet Bernie Sanders under nominasjonskampen. Avsløringen kom fra hackede eposter.

* 25.-28. juli: Det demokratiske landsmøtet i Philadelphia nominerer Hillary Clinton som partiets presidentkandidat. Hun er tidenes første kvinne som blir nominert av ett av de store partiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* 10. september: Et opptak viser at Clinton kaller «halvparten» av Trumps tilhengere «forkastelige» ( « deplorable») fordi de er rasister, homofobe, islamofobe, kvinne- eller fremmedfiendtlige.

*11. september: Clinton forlater en minnemarkering i New York og en video viser at en tydelig ustø Clinton støttes inn i en bil. Etter hvert blir det kjent at hun har lungebetennelse.

* 26. september: Den første TV-debatten mellom Clinton og Trump. Samtlige meningsmålinger viser at TV-seerne mener Clinton vant duellen. Debatten setter ny rekord med 84 millioner seere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* 2. oktober: Avisen The New York Times avslører at Trump i 1995 skrev av et tap på 919 millioner dollar. Det gjorde det mulig for ham å slippe unna inntektsskatt i opp mot 18 år. Trump har brutt med sedvane og nektet å offentliggjøre selvangivelsene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* 4. oktober: Visepresidentdebatt mellom demokraten Tim Kaine og republikaneren Mike Pence. Målingene viser at Pence vant duellen.

* 7. oktober: Nettstedet WikiLeaks offentliggjør de første epostene fra Clintons kampanjesjef John Podestas hackede epostkonto. Amerikansk etterretning sier Russland sto bak hackingen.

* 7. oktober: En video fra 2005 viser at Trump skryter av at han er en så stor stjerne at han kan kysse kvinner mot deres vilje og at han antastet dem ved å ta dem i skrittet, avslører The Washington Post.

* 9. oktober: Den andre TV-debatten. Den kalles den styggeste presidentdebatten noensinne. Igjen viser målingene at Clinton vant.

* 12. oktober: De første av en rekke kvinner anklager Trump for seksuell trakassering og seksuelle overgrep.

* 17. oktober: Eposter mellom en tjenestemann i utenriksdepartementet og en i FBI insinuerer et forslag om at Clinton-eposter nedgraderes i bytte med bevilgninger til flere FBI-agenter i Irak, viser dokumenter frigitt av FBI. Avtalen ble aldri noe av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* 19. oktober: Den siste TV-debatten. Trump sier at han ikke nødvendigvis vil godta valgresultatet, noe han lenge har insinuert ved å snakke om valgfusk og at valget og systemet er «fikset». Målingene viser igjen at Clinton vant debatten.

* 28. oktober: FBI-direktør James Comey sender et brev til Kongressen som sier at byrået undersøker nyoppdagede eposter som muligens kan ha betydning for etterforskningen av Clintons bruke av en privat epostserver a hun var utenriksminister.

* 8. november: Valgdagen

* 20. januar 2017: Barack Obama går av og USAs 45. president blir tatt i ed.

(Kilder: NTB, AP, AOL, RealClearPolitics, The New York Times, The Washington Post, NPR, CNN)