Irakiske styrker møter kraftig motstand fra IS

Røyk stiger opp over al-Karama-bydelen sørøst i Mosul mandag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Røyk stiger opp over al-Karama-bydelen sørøst i Mosul mandag. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske spesialstyrker tok seg tirsdag inn i Mosul østfra, men møtte kraftig motstand fra IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske talsmenn hevdet alt mandag at spesialstyrker hadde gått inn i den IS-kontrollerte byen, noe som ikke var tilfelle.

Ifølge BBC tok de irakiske styrkene seg først inn i utkanten av Mosul tirsdag morgen, men ble møtt med kraftig IS-beskytning.

– Det blir skutt med håndvåpen og avfyrt rakettdrevne granater mot dem, rapporterer BBCs journalist som reiser sammen med de irakiske spesialstyrkene.

– De møter mye hardere motstand enn vi har sett de siste dagene, rapporterer han videre.

TV-stasjon

De irakiske spesialstyrkenes oppgave er å rydde vei for en panserdivisjon fra den irakiske hæren, men denne befant seg tirsdag fortsatt rundt 5 kilometer fra bygrensa.

Tirsdag opplyste en talsmann for spesialstyrken, general Sami al-Aridi, at de hadde tatt kontroll over den statlige TV-stasjonen i byen.

TV-stasjonen ligger helt øst i Mosul, i området der styrkene rykket inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De irakiske styrkene har nå tatt seg inn i Judaidat Al-Mufti-området, opplyste den irakiske hærledelsen. Dette området ligger på østsiden av elva Tigris, helt sørøst i byen.

– Virkelig frigjøring

– Nå begynner den virkelige frigjøringen av Mosul, slo de irakiske spesialstyrkenes øverstkommanderende, general Taleb Sheghati al-Kenani fast overfor TV-stasjonen Iraqiya.

Samtidig med at spesialstyrkene rykket inn, nærmet andre enheter fra regjeringshæren og kurdisk milits seg bygrensa fra sør og nord tirsdag, mens sjiamuslimsk milits rykket fram vest for byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lider tap

Ifølge en talskvinne for FNs høykommissær for menneskerettigheter, Ravina Shamdasani, drepte IS i helgen 40 irakiske regjeringssoldater i Mosul-området og dumpet likene av dem i elva Tigris.

IS skal i morgentimene mandag også ha flyttet rundt 25.000 sivile fra Hammam al-All, som ligger sør for Mosul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De sivile ble transportert i lastebiler og minibusser nordover og skulle trolig fraktes til Mosul for å brukes som levende skjold, sier Shamdasani.

Flyangrep

Noen av kjøretøyene nådde fram til Abusaif, rundt 15 kilometer nord for Hammam al-All, mens andre ble tvunget til å snu av irakiske og vestlige fly.

Den amerikanskledede koalisjonen gjennomførte mandag morgen også flyangrep mot IS-stillinger i Gogjali, en forstad rett øst for Mosul, for å rydde vei for de irakiske styrkenes framrykking.

Les også: – Overraskende om de går inn i Mosul nå

– Irakiske styrker har gått inn i Mosul

Irakiske sjiastyrker til offensiv ved Mosul