Lahlums analyse: – Kun en ny skandale kan redde Trump

Donald Trump og Hillary Clinton under den tredje og siste debatten mellom de to presidentkandidatene.
Donald Trump og Hillary Clinton under den tredje og siste debatten mellom de to presidentkandidatene. Foto: Paul J. Richards / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA-ekspert og historiker, Hans Olav Lahlum, mener løpet så og si er kjørt for Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prognosene for Trump er nå svært dårlige, hvis det skjer en normal utvikling vil Clinton vinne, sier Hans Olav Lahlum til ABC Nyheter.

USA-ekspert og historiker Hans Olav Lahlum tror valget så og si er avgjort. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
USA-ekspert og historiker Hans Olav Lahlum tror valget så og si er avgjort. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

USA-eksperten fulgte nattens debatt, og mener at noe helt ekstraordinært må skje om om republikanernes presidentkandidat skal inn i Det hvite hus etter presidentvalget 8. november.

– Det eneste som nå kan redde Trump er noe helt ekstraordinært. Enten at helsen til Clinton svikter, eller at det kommer en ny skandalesak for Clinton eller hennes famile. En annen mulighet er en dramatisk uforutsett begivenhet som taler til Trumps fordel. Jeg tror rett og slett Trump må ha hjelp fra en annen side enn hans egen, sier Lahlum.

Målingene etter nattens tredje og siste debatt viser at også seerne mener Clinton vant. Dermed har hun kommet best ut av alle møtene.

– Den første debatten ble et vendepunkt

USA-eksperten mener Trump under nattens debatt delvis klarte å bremse fallet etter skandalevideoen, men at det ikke holder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trump begynner virkelig å få dårlig tid, mener Lahlum.

– Den første debatten ble et slags vendepunkt for Trump. På den tiden var han nesten helt oppe med Clinton på målingene, men så gjorde Clinton en god debatt og videre kom skandalevideoen med påfølgende uttalelser fra kvinner som hevder de er blitt antastet.

Lahlum tror Trumps manglende politiske erfaring har blitt avgjørende.

– Det har vært et langt politisk maraton. Trumps manglende erfaring og fortid har blitt avgjørende. Hans skandalepotensialet er større enn Clintons.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Twitter skriver Lahlum følgende etter nattens debatt:

Amerikanske medier: Krise for Trump

Også førsteamanuensis i amerikansk kulturkunnskap ved Høgskulen i Volda, Alf Tomas Tønnesen, mener Clinton nå har kontroll i valgkampen.

– I likhet med den første debatten viser Hillary Clinton at hun er mest kunnskapsrik, har best oversikt og er best egnet til å være president, sier Alf Tomas Tønnessen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Clinton: – Trump er Putins «nikkedukke»

Minerva-kommentator og USA-kjenner Jan Arild Snoen påpeker overfor NTB at den første halvtimen av den halvannen time lange duellen i Las Vegas forløp omtrent som en «normal debatt, som handlet om politikk», men at den senere utartet seg til å handle mer om anklager, beskyldninger og personangrep.

– Det som kommer til dominere dekningen er uttalelsen om at han ikke vil forplikte seg til å akseptere valgresultatet. Med det understreker han hvor uortodoks og merkelig kandidat han er. Det er nå to spenningsmomenter før valgnatten, om han vil erkjenne nederlaget og det langt mindre om hvorvidt han faktisk taper, sier Snoen til NTB.

Les også: Amerikanske medier: Krise for Trump

Se video av det amerikanske medier omtaler som et «politisk selvmord»: