Stemmer/Nyheter:Greit å tjene penger på krig?

Jemenitter står på toppen av et tak og ser røyken stige opp etter et saudiarabisk luftangrep.
Jemenitter står på toppen av et tak og ser røyken stige opp etter et saudiarabisk luftangrep. Foto: Mohammed Huwais / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er på tide at Norge slutter å selge utstyr til et land som bryter reglene for krig i Jemen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Gunvor Knag Fylkesnes
Leder politikk og samfunn, Redd Barna

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Borgerkrigen i Jemen har vart i ett og et halvt år – og er nå verre enn noen gang. Over 20 millioner mennesker, like mange som bor i hele Skandinavia, har nå behov for humanitær hjelp. Tusenvis av barn sulter i hjel, og folk lever i konstant frykt for å bli bombet.

I mellomtiden har Norge tjent over 100 millioner på salg av militært utstyr til den Saudi- ledede koalisjonen. Sammen fører de en brutal og folkerettsstridig krigføring, som sivilbefolkningen lider under.

Tilsiktede angrep mot sivilbefolkningen

I en rapport frajanuar viste FNs ekspertpanel for Jemen til 119 dokumenterte tilfeller av brudd på internasjonal humanitær rett begått av Saudi-koalisjonen. I disse inkluderes åtte angrep på skoler og 22 angrep på sykehus.

I januar gikk også FNs generalsekretær Ban Ki-Moon ut med bekymringer om rapportert bruk av klasebomber i tettbebygde områder. Hvis det stemmer er det snakk om krigsforbrytelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch har også dokumentert forbrytelsene. Sistnevnte publiserte i april 2016 informasjon om at amerikanske bomber ble brukt i et angrep mot et marked i nordvestlige Jemen 15. mars. Angrepet krevde 97 sivile liv, inkludert 25 barn. Senest i august i år ble en skole og et MSF-sykehus angrepet. Begge angrep krevde tap av sivile liv.

Norsk eksportregelverk sier at det skal gjøres vurderinger om kjøperlandets respekt for folkeretten og overholdelse av internasjonal humanitær rett, og risiko for at norsk våpen bryter humanitær rett. Med tanke på den overveldende dokumentasjonen fra både FN og andre, har Redd Barna hatt vansker for å forstå at Norge fortsatt selger våpen til disse landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innlegget er åpent for kommentarer torsdag til klokken 23.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk våpeneksport til Emiratene senest i januar

I sommerens behandling av den årlige stortingsmeldingen om eksport av norsk forsvarsmateriell (for 2014), ga stortingets utenriks- og forsvarskomité uttrykk for bekymringer knyttet til norsk eksport til Saudi-Arabia og koalisjonen i 2015.

I dag, torsdag, behandler komiteen meldingen om eksport for 2015, som viser at Norge eksporterte for 142,5 millioner kroner til landene som deltar i koalisjonen.

I april gikk UD utmed informasjon om at Norge har innført midlertidig eksportstans av ammunisjon til Emiratene. Men i SSBs oversikt over deklarert eksport til Emiratene, viser det seg at Norge har eksportert Deler og tilbehør, til våpen til militær bruk som kanoner, artilleri, haubitsere, bombekastere, utskytningsramper for raketter og granater, flammekastere o.l. for over 44 millioner kroner i mai, juni og august i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stans eksport til landene i koalisjonen

I februar vedtok Europaparlamentet en resolusjon hvor de ba EU stanse salg av våpen til Saudi-Arabia. Vedtaket er ikke juridisk bindende for EUs medlemsland, men som svar på oppfordringen vedtok parlamentet i Nederland våpenstans til Saudi-Arabia i mars. I det nederlandske vedtaket henvises det til FNs ekspertpanel og dokumentasjonen om at Saudi-Arabia bryter internasjonal humanitær rett i Jemen.

Norge selger altså fortsatt militært utstyr i stor stil til land som gang på gang bryter reglene for krig i Jemen. En krig der skoler og sykehus bombes og der barn dør av underernæring hver eneste dag. Det bør være nok til at det er på tide å slutte.

Les også:

IMF: Konflikter har ødelagt en hel generasjons fremskritt

Elleve drept i luftangrep mot sykehus i Jemen

Militæroffensiv mot al-Qaida og IS i Jemen

– Fem drept i selvmordsangrep i Jemen