Parisavtalen nær ved å tre i kraft

Statsminister Erna Solberg (H) hilser på Ban Ki-moon på toppmøtet for land som offisielt har godkjent Parisavtalen.
Statsminister Erna Solberg (H) hilser på Ban Ki-moon på toppmøtet for land som offisielt har godkjent Parisavtalen. Foto: Mike Segar / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall land som offisielt har godkjent Parisavtalen, ble doblet under et toppmøte i New York onsdag. Dermed ligger det an til at avtalen vil tre i kraft allerede i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som før virket umulig, er nå uunngåelig, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon på møtet, som ble holdt i forbindelse med FNs hovedforsamling.

Han føler seg trygg på at Parisavtalen vil tre i kraft før han går av som generalsekretær ved årsskiftet. Da kan landene rette full oppmerksomhet mot tiltak for å nå målene i klimaavtalen.

– Når dette året er over, håper jeg vi alle kan se tilbake med stolthet og vite at vi sammen grep muligheten til å handle for vårt felles beste, for en bærekraftig framtid og for vern av vårt felles hjem, sa Ban.

Les også: FN: Minst 30 nye land vil slutte seg til Parisavtalen

– Uhyre viktig

For at Parisavtalen skal tre i kraft, må den offisielt godkjennes av minst 55 land som står for minst 55 prosent av de globale utslippene av klimagasser. Den ene av disse tersklene ble passert onsdag da 31 land overleverte dokumenter til FN som formelt viser at de har ratifisert avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed er den godkjent av til sammen 60 land som står for 47,5 prosent av utslippene.

– Dette er uhyre viktig, sier klimaminister Vidar Helgesen (H), som sammen med statsminister Erna Solberg (H) representerte Norge på møtet i New York.

– Det er tydelig at verdens nasjoner nå følger opp Parisavtalen og gjør den til en nasjonal forpliktelse, sier Helgesen til NTB.

Les også: Klimaavtalen med Kina er dårlig nytt for Trump

EU tar grep

Brasil og Mexico var blant landene som overleverte sine Paris-dokumenter til FN onsdag. Tidligere er avtalen offisielt godkjent av blant andre USA, Kina og Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Canada og Australia står på listen over land som har lovet å ratifisere Parisavtalen i løpet av året. Hvis også Japan slutter seg til den, vil den tre i kraft.

– Vi har et overraskende sterkt momentum, sier Helgesen.

EU har varslet at unionen i fellesskap vil prøve å formelt godkjenne avtalen løpet av de neste månedene, trolig allerede i oktober. Tidligere har det vært ventet at denne prosessen kunne ta lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kina og USA slutter seg til Parisavtalen

– Ikke oppløftende fra Trump

Parisavtalen ble forhandlet fram i desember i fjor, og hvis den trer i kraft i år, vil det være svært raskt sammenlignet med de fleste andre internasjonale avtaler.

Blir prosessen unnagjort før nyttår, vil det bli vanskeligere for Donald Trump å trekke USA ut av klimasamarbeidet hvis han blir ny amerikansk president. Trump har truet med å skrote hele Parisavtalen hvis han vinner høstens presidentvalg.

– Signalene fra Trump er så langt ikke oppløftende, konstaterer Helgesen.

I møter med representanter for andre land har han pekt på muligheten for Trump-seier som et argument for å sørge for at Parisavtalen raskt trer i kraft. Andre land har gjort det samme, forteller Helgesen.