Avdekket mystisk massegrav midt i Athen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 80 skjeletter er funnet lenket fast i en massegrav den greske hovedstaden. De var ofre for en massehenrettelse hevder arkeologer, men hvorfor eller hvordan er et mysterium.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arkeologer ved den greske gravplassen Falyron Delta har funnet levningene etter over 80 grekere fra antikkens dager. Spørsmålene de nå stiller seg er hvordan de havnet der eller hvorfor de later til å være begravet på en respektfull måte.

Skjelettene ble funnet tidligere i år i en del av dødsbyen som utgjør Falyron Delta under byggingen av et operahus mellom sentrum av Athen og havna i Piraeus. Noen lå i ryddige linjer på den sandete bakken, mens andre var stablet oppå hverandre med forvridde armer og ben og med munnen hengende åpen som i gufne hyl.

–De har blitt henrettet, alle på samme måte. Men de har blitt begravet med respekt, sier sjefsarkeolog Stella Chryssoulaki.

Les også: Oldtidsgrav forbløffer arkeologene

Maktkamp

–De er alle lenket med håndjern og de fleste av dem er svært unge. De var ved veldig god fysisk helse da de ble henrettet, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter håper DNA-tester og samarbeid med antropologer skal gi svar på nøyaktig hvordan disse oldtidsmenneskene endte sine liv.

Det er hevet over enhver tvil at de ble drept på en voldelig måte – de fleste har armene bundet over hodet med håndjern. Men måten de har blitt begravet på tilsier at de var mer enn slaver eller småkriminelle.

Gravplassen stammer fra et sted mellom det åttende og det femte århundret før Kristus.

– Dette var en periode preget av kraftig uro i Athen, en tid da det rådet en kraftig maktkamp mellom aristokratene, adelen i bystaten., forklarer Chryssoulaki.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oldtidsfort gjemte seg under parkeringsplasen

Mislykket kupp

En av de sterkeste teoriene går ut på at de avdøde var tilhengere av Cylon, en adelig athener og olympisk mester som stod bak et kuppforsøk i 632 f.Kr. Kuppet feilet og Cylon søkte tilflukt i et tempel ved Akropolis i Athen. Han kom seg unna, men tilhengerne hans ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen

–Forhåpentligvis vil DNA-tester av skjelettene bekrefte eller avkrefte hypotesen om at disse unge mennene var tilhengere av et kupp … et forsøk fra en adelig på å rive til seg makten, sier Chryssoulaki.

Likevel har det også blitt sådd tvil om teorien rundt Cylon. Skjelettene skal angivelig være datert til å være fra over 30 år før Cylons kuppforsøk

Mer enn 1500 døde ligger begravet i området. Noen er spedbarn lagt til hvile inne i keramikkpotter, andre er voksne personer brent på likbål eller begravet i stenkister. En av kistene er laget av en trebåt.

Til forskjell fra Athens velkjente gravplass Kerameikos, som ble mange av Athens herskeres siste hvilested, later de som er begravd her til å i hovedsak være vanlige innbyggere.