Trump blir Republikanernes presidentkandidat

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump vant i samtlige delstater tirsdag og har sikret seg nok forpliktede landsmøtedelegater til å bli utpekt som Det republikanske partiets presidentkandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble tidlig i tirsdagens nominasjonsvalg klart at Trump nå ikke kan hindres fra å stille til presidentvalg til høsten. Han er av flere medier utpekt som vinner i både California, Montana, New Jersey, New Mexico og South Dakota.

Seierne betyr at den kontroversielle eiendomsmogulen har sikret seg støtte fra langt flere enn de 1.237 delegatene han trenger for å bli valgt som presidentkandidat ved Republikanernes landsmøte i juli.

– Vi har fått flere stemmer i nominasjonsvalgene enn noen andre kandidater i Det republikanske partiets historie, fastslo Trump da han inntok talerstolen under sin valgvake i Briarcliff Manor i New York – omtrent en time før det var endelig fastslått at han har sikret nominasjonen.

Les også: Historisk Clinton klar for duell mot Trump

Seier på seier

Trump fikk en pangstart på tirsdagens valgrunde, da New Jersey, South Dakota og New Mexico kom som perler på en snor. I Montana ligger han an til å få 73,1 prosent av stemmene, mens han hadde fått 77,5 prosents oppslutning i kronjuvelen California – med 172 delegater – da 5 prosent av stemmene var telt opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil takke folket i Montana, South Dakota, New Mexico, California og New Jersey. Sammen har vi oppnådd det ingen trodde vi kunne få til, sa Trump til sine tilhengere.

Les også: Trump vil ikke møte Sanders likevel

Nytt kapittel

Mangemilliardæren har i realiteten ikke hatt noen utfordrere om presidentkandidaturet i Det republikanske partiet på lang tid. Ted Cruz og John Kasich, som velgerne i de ulike delstatene fortsatt kan stemme på, var de siste som trakk seg i mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under talen kritiserte han Hillary Clinton, som etter all sannsynlighet blir hans utfordrer i presidentvalget i høst, og den sittende presidenten Barack Obama.

– Familien Clinton har tjent hundrevis av millioner dollar ved å selge tilgang, tjenester og statlige kontrakter. Og jeg mener hundrevis av millioner dollar, sa han og viste til e-post skandalen Hillary Clinton er innblandet i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skjule korrupte handlinger

Presidentkandidaten ga seg ikke med det.

– Jeg skjønner ikke hvordan hun kommer seg unna med det, sier han.

Han var heller ikke nådig om den private epost-serveren Clinton ble tatt for å bruke.

– Den er designet for å skjule hennes korrupte handlinger for allmennheten, sier han.

Les også: Trump setter sammen A-laget

– Skal gjøre dere stolte

Samtidig tok han til orde for å samle Det republikanske partiet i forkant av landsmøtet og valgkampen som venter.

– Nå lukker vi ett kapittel i historien og åpner et nytt. Vi skal få til endring – ikke Obama-endring, men ordentlig endring.

– Jeg skal gjøre dere stolte av vårt parti og vår bevegelse, sa Trump.