Utvalg feller dom over Norges innsats i Afghanistan

Norges militære og sivile innsats i Afghanistan har kostet anslagsvis 20 milliarder kroner de siste 13 årene. Daværende forsvarsministeren Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og bistandsminister Erik Solheim (SV) besøkte landet sammen i 2007.
Norges militære og sivile innsats i Afghanistan har kostet anslagsvis 20 milliarder kroner de siste 13 årene. Daværende forsvarsministeren Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og bistandsminister Erik Solheim (SV) besøkte landet sammen i 2007. Foto: Nils-inge Kruhaug / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag faller dommen over Norges sivile og militære innsats i Afghanistan, som har kostet anslagsvis 20 milliarder kroner og ti norske soldater livet de siste 13 årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen nedsatte i januar i fjor et ekspertutvalg, som under ledelse av tidligere utenriks- og forsvarsminister Bjørn Tore Godal (Ap) har evaluert Afghanistan-innsatsen.

Mandag overleverer utvalget sin rapport til utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Marie Eriksen (H).

Les også: Afghanske Taliban har utpekt ny ytterliggående leder

Lite lystig

Tidligere evalueringer av den militære innsatsen i Afghanistan har vært lite lystelig lesing. Da norske styrker overtok ansvaret for Faryab i 2004, var provinsen en av de roligste i landet. Da soldatene dro åtte år senere, var det motsatte tilfelle.

Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen innrømmet før han gikk av ved årsskiftet at de norske styrkene var dårlig forberedt på det som ventet dem.

– Da Norge gikk inn i Afghanistan, så var dette et område Etterretningstjenesten hadde begrenset innsikt i. Vi har lært hvor komplekst det er å gå inn i samfunn som er multikulturelle, som representerer helt andre samfunnssystemer, der grunnleggende etniske og andre konflikter har vært holdt nede av totalitære regimer og kommer til syne når mulighetene er der, sa han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledende Afghanistan-eksperter som PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken, som selv har sittet i utvalget, mener norske og vestlige styrker gjorde vondt verre i Afghanistan.

Les også: Kilder: Talibans leder trolig drept i Afghanistan

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Manglende effekt

Evalueringer av effekten av hundrevis av milliarder kroner i bistand som har kommet regimet i Kabul til gode siden 2003, har heller ikke vært oppløftende.

FNs utviklingsprogram (UNDP) er blant dem som har felt en nådeløs dom over egen innsats.

USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging, John F. Sopko, konkluderte i fjor med at afghanske departementer ganske enkelt ikke var i stand til å håndtere bistand på en forsvarlig måte.

Les også: USA: Talibans leder drept i Afghanistan

Styrket Taliban

Ingen av Afghanistanutvalgets medlemmer NTB har vært i kontakt med, har ønsket å kommentere innholdet i rapporten før den legges fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Realitetene på bakken i Afghanistan kan imidlertid ikke underslås, og enhver kan se at den enorme internasjonale innsatsen i form av militære styrker og bistand verken har resultert i demokrati eller respekt for menneskerettighetene.

Afghanistan er fortsatt verdens største heroin-produsent, korrupsjonen florerer og Taliban står sterkere enn på mange år.

Omfattende arbeid

Minst 3.545 sivile ble ifølge FN drept i Afghanistan i fjor, og dette var det høyeste antallet siden FN begynte å føre statistikk i 2009.

Antallet internt fordrevne er mer enn doblet de siste tre årene, fra 500.000 i 2013 til 1,2 millioner nå, viser tall fra FN.

Afghanistanutvalgets medlemmer har selv besøkt Kabul, og de har også vært i Washington, London og Brussel.

– Vi har hatt et 20-tall formelle møter i utvalget, har holdt 200-300 høringer av ulike slag. Det har vært et omfattende arbeid, medga Godal i forrige måned.