USA fyller opp Midtøsten med våpen

USAs våpeneksport øker stadig. Amerikanerne eksporterer imidlertid ikke jagerflyet på bildet, en F-22 Raptor, på grunn av et behov for å beskytte den avanserte teknologien i flyet
USAs våpeneksport øker stadig. Amerikanerne eksporterer imidlertid ikke jagerflyet på bildet, en F-22 Raptor, på grunn av et behov for å beskytte den avanserte teknologien i flyet Foto: Michael Fiala / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tredel av alle våpen som eksporteres, er amerikanske. Nesten halvparten av de amerikanske våpnene ender opp i Midtøsten, viser en ny rapport fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA har en uttalt ambisjon om å øke sin eksport, sier Aude Fleurant ved fredsforskningsinstituttet i forbindelse med lanseringen av SIPRI-rapporten mandag.

Mens regional spenning og konflikter tiltar i styrke i flere deler av verden, eksporterer USA våpen til 96 land.

Saudi-Arabia er det landet USA selger flest våpen til, noe som i årevis er blitt kritisert av menneskerettighetsgrupper og andre organisasjoner.

Les også: – Syria-enighet legger til rette for Aleppos fall

Alliansebygging

Men det er helt andre hensyn enn menneskerettigheter som former USAs våpeneksport, påpeker Fleurant.

USA eksporterer mer våpen til Midtøsten enn noensinne. Foto: Alaa Al-marjani / Reuters
USA eksporterer mer våpen til Midtøsten enn noensinne. Foto: Alaa Al-marjani / Reuters

– Jeg sier ikke at USA ikke bryr seg om menneskerettigheter, men eksporten avgjøres av helt andre årsaker. Hovedvekten legges snarere på å alliansebygging, regional maktbalanse og militært nærvær. Jeg vet at USA har nærmet seg de østasiatiske landene, for eksempel Japan og Sør-Korea, samt land i Øst-Europa, særlig Polen, sier Fleurant, som er direktør for SIPRIs forskningsprogram for våpen og militære utgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IS tar ansvar for blodbad i syriske storbyer

Arabiske våpenfabrikker

I Jemen bruker en militærallianse ledet av Saudi-Arabia avanserte våpen fra USA og Europa i sin krigføring, ifølge Pieter Wezeman i SIPRI.

Krigen har kostet flere tusen sivile mennesker livet siden Saudi-Arabia på vegne av regjeringen startet en massiv luftkrig mot lokale Houthi-opprørere i fjor vår.

Både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater ønsker nå å bygge egne våpenfabrikker og inngå lisensavtaler for å starte egen produksjon av våpen, opplyser Fleurant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens USAs eksport av store våpen økte 27 prosent i perioden 2011-2015, sammenlignet med perioden 2006-2010, var Russlands økning i samme tidsrom på 28 prosent.

Russland leverer våpen til 50 land og opprørere i Ukraina, påpekes det i rapporten, og India er største mottaker av russiske våpen. Kina mottar 11 prosent av den russiske våpeneksporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump: – Irak-invasjonen kanskje tidenes verste beslutning

Kina satser

Samtidig har Kina fra perioden 2006-2010 til 2011-2015 økt sin våpeneksport med 88 prosent. Kinas andel av den globale våpeneksporten har dermed økt fra 3,6 prosent til 5,9 prosent. Kina leverer våpen til 37 land, i all hovedsak i Asia og Oseania.

– Kina er fortsatt ikke klar til å selge avanserte våpen som USA tilbyr på et internasjonalt nivå, sier Fleurant.

Hun tilføyer at det er svært vanskelig for SIPRI å få innblikk i hvor mye Kina tjener på sin våpenhandel. Forskerne har heller ikke klart å finne ut hva det koster å produsere våpen i Kina.

– Kina har samme strategi som USA og bruker militær eksport for å knytte bånd til land der de har interesser, forklarer hun.

Les også: Radioaktivt materiale på avveie - frykter «IS-bombe»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Europa

I Europa er det Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Spania og Italia som utgjør de største leverandørene av våpen til verdensmarkedet. Til sammen står disse fem landene for 21 prosent av den globale våpeneksporten i perioden 2011-2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge står ikke oppført på SIPRIs liste over verdens største våpeneksportører, men ifølge Comtrade, FNs statistiske database fro utenrikshandel, var Norge i 2015 verdens tiende største våpeneksportør.

Norge eksporterte ifølge Statistisk sentralbyrå våpen for 2,4 milliarder kroner, en økning på 600 millioner kroner fra året før. Mesteparten av de norske våpnene ble solgt til andre NATO-land.

SIPRIs rapport som ble lagt fram mandag oppgir ikke verdi på våpeneksporten for perioden 2011-2015, men i slutten av desember oppga SIPRI at det for 2015 isolert ble omsatt våpen og militært utstyr for 3.400 milliarder kroner. Til sammenligning var det norske brutto nasjonalproduktet for 2015 på 2.624 milliarder kroner.

Les også: Titalls svenske barn i IS-kontrollerte områder