Erdogan kaller Putin en kjær venn

Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland og Tyrkia vil gjenoppta dialogen og reparere forbindelsene mellom de to landene, sa Vladimir Putin da han tok imot Recep Tayyip Erdogan i St. Petersburg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Tayyip Recep Erdogan kaller Vladimir Putin en kjær venn. Samtidig truer Tyrkia med å skrote flyktningavtalen med EU og svekke båndene til USA.

– Ditt besøk i dag tyder på at vi alle ønsker å gjenoppta dialogen og forbindelsene mellom Russland og Tyrkia, sa Putin til Erdogan i St. Petersburg tirsdag.

Møtet var det første mellom de to presidentene siden Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly ved grensa mellom Tyrkia og Syria i fjor.

Da flyet gikk i bakken, ble forholdet mellom de to landene iskaldt. Men nå er Erdogan og Putin skjønt enige om å legge konflikten bak seg.

Møtet i St. Petersburg varte i én og en halv time, ifølge tyrkiske medier. Deretter fulgte en pressekonferanse hvor Erdogan kalte Putin en kjær venn.

– Forholdet mellom Tyrkia og Russland vil fortsette å styrke seg, sa Erdogan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Putin: – Vi må svare på NATOs aggressive retorikk

– Føler seg sviktet

Erdogans reise til Russland er hans første til utlandet etter det mislykkede tyrkiske kuppforsøket i forrige måned.

Putin var en av de første statslederne som uttrykte støtte til Erdogan etter kuppforsøket. Dette ble viktig siden den tyrkiske presidenten føler han har fått altfor lite sympati fra sine NATO-allierte i USA og Europa, ifølge forsker Einar Wigen.

– Tyrkerne føler seg sviktet av sine allierte, sier Wigen til NTB.

Mange tusen mennesker er pågrepet i Tyrkia etter kuppforsøket, noe som har vakt sterke reaksjoner i Vesten. Samtidig har Erdogan antydet at USA kan ha vært innblandet i kuppforsøket – noe USA har avvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: To år med bombeoffensiv mot IS: – Vi må belage oss på flere tiårs innsats

Godtok unnskyldning

Etter nedskytingen av det russiske kampflyet kom Tyrkia og Russland med en lang rekke uforsonlige uttalelser og anklager mot hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At Tyrkia og Russland støtter hver sin side i borgerkrigen i Syria, har også bidratt til å gjøre forholdet mellom landene vanskelig. Mens Tyrkia krever at den syriske presidenten Bashar al-Assad må gå av, får Assad militær støtte fra Russland.

Situasjonen endret seg imidlertid tidligere i sommer. Da sa Erdogan at han var lei seg for nedskytingen av kampflyet, og Putin aksepterte unnskyldningen.

Les også: Tyrkia truer med å bryte alliansen med USA

Forsker Einar Wigen, som jobber ved Universitetet i Oslo, tror begge landene har ventet på en anledning til bedre forholdet igjen. Én av årsakene er at de har hatt tette økonomiske bånd som de har ønsket å videreføre.

Etter nedskytingen av kampflyet innførte Russland økonomiske straffetiltak mot Tyrkia, men de er nå opphevet.

Les også: Tyrkia-ekspert tror avtalen med EU ryker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarer EU og USA

Samtidig kommer tyrkiske myndigheter med flere advarsler til vestlige land.

Den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som bor i eksil i USA, anklages av Tyrkia for å ha stått bak det mislykkede militærkuppet. Landet krever ham utlevert, men amerikanske myndigheter krever først å se bevis for anklagene.

– Hvis ikke USA utleverer Gülen, ofrer de forholdet til Tyrkia for en terrorists skyld, sa den tyrkiske justisminister Bekir Bozdag tirsdag.

Landets EU-minister Omer Celik truer med å oppheve flyktningavtalen med EU hvis ikke unionen fastsetter en dato for når det skal innføres visumfrihet for tyrkere som reiser til europeiske land.

Avtalen innebærer at flyktninger og migranter som reiser fra Tyrkia til Hellas, kan returneres. Til gjengjeld har EU blant annet lovet å ta sikte på innføring av visumfrihet for tyrkere – men bare dersom en rekke betingelser oppfylles.

Les også:

– Kerry besøker Tyrkia

Erdogan anklager EU for avtalebrudd

Erdogan: – Dødsstraff må diskuteres i parlamentet