Froome mot ny Tour-seier

Jon Izagirre vant den siste klatreetappen i årets Tour de France. Foto: Jean-Paul Pelissier/Reuters/NTB scanpix
Jon Izagirre vant den siste klatreetappen i årets Tour de France. Foto: Jean-Paul Pelissier/Reuters/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chris Froome holdt unna for utfordrerne og vinner Tour de France for andre gang på rad, men det var spanske Jon Izagirre som stakk av med seieren i årets siste klatreetappe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Izagirre lå i tet med Jarlinson Pantano (IAM) og Vincenzo Nibali (Astana) på det siste fjellet, men Movistar-rytteren var raskest i den utfordrende utforkjøringen ned mot mål og vant 19 sekunder foran Pantano.

– Det er stort. Det var en vanskelig etappe og mange sterke ryttere. Beina responderte bra, og jeg klarte å gå helt til topps, sa Izagirre i et intervju sendt på TV 2.

Spanjolen er lagkamerat med Nairo Quintana, som var regnet som en av Froomes sterkeste utfordrere.

– Vi kom hit med ambisjoner om å ta den gule trøyen, men Froome viste seg å være for sterk. En etappeseier og en pallplass i Paris er fenomenalt, sier Movistar-rytteren.

Froome vinner

Ingen av utfordrerne kunne nemlig gjøre noe med Froome og hans sammenlagtledelse på den 20. etappen som inneholdt fire kategoriserte stigninger. Med bandasjert kne og albue etter fredagens velt, ble 31-åringen kjørt trygt gjennom lørdagens etappe av sitt Sky-lag og sykler over målstreken i Paris med den gule trøya søndag, så lenge han fullfører rittet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Froome kostet på seg et lite smil ved målgang da han i praksis sikret sin tredje seier i Tour de France. Det er en uskreven regel at ingen angriper sammenlagtlederen på den siste etappen. 31-åringen vant også i 2013 og 2015.

– Jeg er så lettet. Jeg følte meg ganske forslått i dag, men beina var bedre enn i går. Jeg er bare veldig lettet over at jeg kom meg gjennom etappen. Det regnet mye, og det var en tøff etappe, sa Froome.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Romain Bardet (Ag2r) tar andreplassen, fire minutter og fem sekunder bak Froome, mens Quintana ender som nummer tre i sammendraget.

Polske Rafal Majka vinner klatrekonkurransen, og Adam Yates tar ungdomstrøyen.

Utforkjøring i regn

Årets nest siste etappe i Tour de France var klatrernes siste mulighet til å ta en etappeseier, samtidig som flere ryttere kjempet om topp-ti-plasseringen på sammenlagtlisten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 146 kilometer etappen åpnet med en angrepsfest og flere bruddgrupper etablerte seg tidlig. Thomas De Gendt (Lotto) var først over Col de la Ramaz, etappens nest siste topp, men ble tatt igjen av Julian Alaphilippe (Etixx) og Pantano i utforkjøringen.

I det siste fjellet i årets Tour de France, den utenforkategoriserte stigningen opp mot Col de Joux Plane, slo Nibali knockout på konkurrentene. På toppen fikk det italienske OL-håpet selskap av Pantano og Izagirre.

På smale og såpeglatte veier i regnværet ned mot målbyen Morzine var Izagirre modig og offensiv og skaffet seg et forsprang som holdt til mål.

Søndag avsluttes Tour de France med den klassiske etappen i Paris, hvor Alexander Kristoff og de andre spurterne skal gjøre opp om seieren på Champs-Élysées.