Mudryk sendte Ukraina til fotball-EM – Polen også mesterskapsklar

Island-trener Åge Hareide under kampen mot Ukraina tirsdag. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB
Island-trener Åge Hareide under kampen mot Ukraina tirsdag. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir ingen EM på Åge Hareide og Island. Ukraina, Georgia og Polen sikret tirsdag sine billetter til mesterskapet i Tyskland til sommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Island ledet etter scoring av Albert Gudmundsson, men Viktor Tsyganov og Mykhailo Mudryk snudde kampen til 2-1-seier for Ukraina.

Avgjørelsen falt etter 84 minutter, da Ukraina spilte seg fint oppover og fant Chelsea-stjernen Mudryk inne i feltet. Skuddet ble av det sleivete slaget, men fant likevel det borteste hjørne.

Ukraina tar seg inn i gruppen med Belgia, Slovakia og Romania i sommerens EM i Tyskland. Ukraina har deltatt i de tre siste europamesterskapene og tok seg til kvartfinalen i 2021.

Oppgjøret mellom Polen og Wales måtte avgjøres i straffesparkkonkurranse etter 120 målløse minutter. Der var til slutt Polen best og kunne juble for EM-plass. Keeper Wojciech Szczesny reddet Daniel James sin avslutning og jublet hemningsløst.

Polen skal inn i EM-gruppe sammen med Frankrike, Nederland og Østerrike. Tidligere tirsdag vant Georgia over Hellas etter straffesparkkonkurranse og sikret seg EM-billett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Georgia møter Portugal, Tyrkia og Tsjekkia i mesterskapet. Det blir første gang Georgia skal spille et internasjonalt mesterskap.

Nedtur for Hareide

Åge Hareide har tidligere ledet Danmark i VM (2018), og han kvalifiserte danskene til EM-sluttspillet som ble flyttet fra 2020 til 2021 på grunn av koronapandemien. Etter å ha snudd til seier mot Israel i semifinalen, øynet han håpet om å lede lille Island til EM, men det gikk ikke.

Oppgjøret ble spilt i polske Wroclaw som følge av krigen i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Island tok ledelsen ved Gudmundsson etter en halvtimes spill. Genoa-spilleren fikk ballen utenfor 16-meteren og dro av en Ukraina-spiller før han la ballen oppe i vinkelen. Ukraina presset på for utligning og trodde de fikk den fem minutter før pause, men dommeren annullerte målet for offside etter en VAR-sjekk.

Sjanser

Ti minutter ut i annen omgang lå ballen i mål for Ukraina. Tsyganov dro seg inn i banen og sendte ballen i nettet fra om lag 16 meter. Ukraina tok etter hvert over kampen og styrte banespillet i stor grad. De skapte mange sjanser, men ballen ville ikke i mål.

Kvarteret før slutt kunne det straffet seg, men Ukraina-keeper Andrij Lunin slo vekk det gode skuddet til Jón Thorsteinsson, og Gudmundsson skjøt like utenfor rett etterpå.

Det var startskuddet en god Island-periode, men det var Ukraina som skulle få den avgjørende scoringen.