Mudryk sendte Ukraina til fotball-EM – slo Åge Hareides Island 2-1

Island-trener Åge Hareide under kampen mot Ukraina tirsdag. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB Foto: NTB

Det blir ingen EM på Åge Hareide og Island. Chelsea-stjernen Mykhailo Mudryk ble den store helten da Ukraina sikret EM-billett med 2-1.

Island ledet etter scoring av Albert Gudmundsson, men Viktor Tsyganov og Mudryk snudde kampen for de gulkledde.

Avgjørelsen falt etter 84 minutter, da Ukraina spilte seg fint oppover og fant Mudryk inne i feltet. Skuddet ble av det sleivete slaget, men fant likevel det borteste hjørne.

Ukraina tar seg inn i gruppen med Belgia, Slovakia og Romania i sommerens EM i Tyskland. Ukraina har deltatt i de tre siste europamesterskapene og tok seg til kvartfinalen i 2021.

Åge Hareide har tidligere ledet Danmark i VM (2018), og han kvalifiserte danskene til EM-sluttspillet som ble flyttet fra 2020 til 2021 på grunn av koronapandemien. Etter å ha snudd til seier mot Israel i semifinalen, øynet han håpet om å lede lille Island til EM, men det gikk ikke.

Oppgjøret ble spilt i polske Wroclaw som følge av krigen i Ukraina.

Island tok ledelsen ved Gudmundsson etter en halvtimes spill. Genoa-spilleren fikk ballen utenfor 16-meteren og dro av en Ukraina-spiller før han la ballen oppe i vinkelen. Ukraina presset på for utligning og trodde de fikk den fem minutter før pause, men dommeren annullerte målet for offside etter en VAR-sjekk.

Ti minutter ut i annen omgang lå ballen i mål for Ukraina. Tsyganov dro seg inn i banen og sendte ballen i nettet fra om lag 16 meter. Ukraina tok etter hvert over kampen og styrte banespillet i stor grad. De skapte mange sjanser, men ballen ville ikke i mål.

Kvarteret før slutt kunne det straffet seg, men Ukraina-keeper Andrij Lunin slo vekk det gode skuddet til Jón Thorsteinsson, og Gudmundsson skjøt like utenfor rett etterpå.

Det var startskuddet en god Island-periode, men det var Ukraina som skulle få den avgjørende scoringen.