Palestina debuterer i asiamesterskapet: – Spillerne lider

Medlemmer av det palestinske laget synger nasjonalsangen i forkant av 2026 FIFA fotball-VM-kvalifiseringskampen mot Libanon i Sharjah, De forente arabiske emirater, torsdag 16. november 2023.
Medlemmer av det palestinske laget synger nasjonalsangen i forkant av 2026 FIFA fotball-VM-kvalifiseringskampen mot Libanon i Sharjah, De forente arabiske emirater, torsdag 16. november 2023. Foto: Martin Dokoupil / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag spiller Palestina sin første mesterskapskamp i historien når de møter Iran i asiamesterskapet i fotball i Qatar. Situasjonen i Gaza overskygger alt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakteppet er en konflikt der over 23.000 mennesker er blitt drept. Noen av spillerne på det palestinske laget har mistet nære i den over tre måneder lange krigen. I Gaza ligger det meste i ruiner, og fotballbaner blir brukt som gravplasser.

– Alle sitter klistret til nyhetssendingene, før og etter trening, enten det er på bussen eller på hotellet, sier Makram Daboub, som er Palestinas landslagstrener.

– De går i konstant frykt for sine familier. De lider, sier han under oppladningen i Saudi-Arabia.

Sorg og uro

Gleden var stor da det palestinske landslaget i juni sikret en plass i asiamesterskapet for første gang. Nå er gleden erstattet med sorg og uro, samtidig som det siden oktober i fjor har vært nærmest umulig å spille fotballkamper.

– Vi har fysiske og taktiske problemer i tillegg til det psykologiske, forteller Daboub.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men de palestinske spillerne har likevel en klar ambisjon.

– Det vi kan tilby er å vise at vi kan klare å kvalifisere oss for neste runde i mesterskapet, sier forsvareren Oday Kharoub til Reuters.

Om Gud vil

Han innrømmer at det er vanskelig kun å konsentrere seg om fotball.

– Vi er med dem (som er i Gaza) og vi ber for dem. Om Gud vil, kan vi bringe lykke til dem, om bare litt, om vi går videre. Det er vår ambisjon, sier han.

Yaser Hames legger til.

– Det er vanskelig, men vi er profesjonelle spillere. Hele laget er motivert og vi skal klare å være motivert slik vi har vært de siste ukene.

Krigen i Gaza har gått hardt utover også dem som driver idrett.

– Til nå er over 1000 medlemmer av sports- og ungdomsklubber drept, sier Jibril Rajub, som er president i det palestinske fotballforbundet.

Palestina spiller sin åpningskamp mot Iran søndag, og skal også møte Hongkong og De forente arabiske emirater i gruppespillet.