Ødegaard satte europarekord

Martin Ødegaard skrev fotballhistorie mandag da han ble tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp i fotball. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)
Martin Ødegaard skrev fotballhistorie mandag da han ble tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp i fotball. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Ødegaard (15) kom innpå for Norge i det 64. minutt i hjemmemøtet med Bulgaria mandag. Han ble dermed tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp i fotball.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ødegaard kom inn som erstatter for Mats Møller Dæhli på stillingen 1-1. Han fikk stående applaus fra Ullevaal-publikummet. Det var stortalentets annen A-lagskamp med flagget på brystet. Han debuterte i august da han spilte hele landskampen mot Forente arabiske emirater.

15-åringen har i år satt flere fotballrekorder. Mandag brøt unggutten enda en milepæl. Denne gang satte han ikke bare norsk rekord, men europarekord. Aldri før har en så ung spiller vært på banen i en EM-kvalifiseringskamp i fotball for senior.

* 13. april (mot Aalesund) ble Ødegaard den yngste som har spilt i eliteserien (15 år, 117 dager).

* 16. mai (mot Sarpsborg) ble han den yngste som har scoret i eliteserien (15 år, 150 dager).

* 27. august (mot Forente arabiske emirater) ble han den yngste som har spilt på Norges A-landslag (15 år, 253 dager).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Nielsen stjal showet for Norge

Klar margin

I august slo han en 104 år gammel rekord. Rekorden han slo mandag hadde stått i «bare» 31 år, men til gjengjeld slo han den med hele 316 dager. Siggi Jónsson var 16 år og 251 dager gammel da han spilte EM-kvalifisering for Island mot Malta i 1983.

Neste milepæl for Ødegaard kan bli som yngste målscorer i EM-kvalifisering. Han slår rekorden til Real Madrid-stjernen Gareth Bale dersom han scorer i løpet av EM-kvalifiseringen som avsluttes sent neste høst. Bale var 17 år og noen måneder gammel da han scoret for Wales mot Slovakia i 2006.

Reaksjon: Tettey glad for at publikum er tilbake

Benket sist

Da Martin Ødegaard ble født 17. desember 1998, var landslaget i gang med den forrige kvalifiseringen som førte laget til et sluttspill (EM i 2000). Om han hjelper Norge til å bryte sluttspilltørken vil nok det bety mer enn alle rekordene.

Ødegaard var i kamptroppen til bortemøtet med Malta fredag, men han måtte se den norske 3-0-seieren fra benken. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo fikk etterpå flere spørsmål om hvorfor unggutten ikke fikk sjansen.