Nielsen stjal showet for Norge

Håvard Nielsen ble matchvinner mot Bulgaria. Video: TV 2
Håvard Nielsen ble matchvinner mot Bulgaria. Video: TV 2
Artikkelen fortsetter under annonsen

På kvelden for 15-årige Martin Ødegaards historiske innhopp var det Norges første innbytter Håvard Nielsen som ordnet en uvurderlig 2-1-seier over Bulgaria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklandsproffen kom inn da fredagens tomålshelt Joshua King måtte ut med vond rygg, og hans klasseavslutning i det 72. minutt ga Norge en seier som kan vise seg å bli verd veldig mye når regnskapet for kvalifiseringen skal gjøres opp om ett år.

Kaptein Per Ciljan Skjelbred gjorde en stor kamp og var nest på både Tarik Elyounoussis ledermål og Nielsens vinnermål.

Et bulgarsk dødballmål i slutten av en første omgang Norge dominerte fullstendig fikk mye av luften til å gå ut av et norsk lag som til da hadde levert en strålende kamp. Det så ut til å gå mot et kostbart poengtap som ville sendt Norge fem poeng bak favorittduoen Italia og Kroatia, og i knipe også i duellen mot Bulgaria om 3.-plass.

Les også: Ødegaard satte europarekord

Stemningen på stadion fikk et løft da Ødegaard i det 64. minutt ble sendt på banen som den yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp for menn noensinne. Mange ventet nok at det var han som skulle forløse Norge, men i stedet ble det Nielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjelbred førte ballen i stor fart mot det bulgarske forsvaret, spilte fram Martin Linnes på venstresiden og stormet inn i feltet. Han fikk innlegget i beina, men greide bare å sende den i en bue videre i feltet, der Nielsen hogg til og skjøt den i hjørnet.

Vakkert mål

For annen gang på fire dager greide Norge det laget aldri hadde fått til i de 12 første kampene under Per-Mathias Høgmo: Å score først. I det 13. minutt brystet King et utspark fra Ørjan Nyland tilbake til Skjelbred, som slo en vakker direktepasning i bakrom. Elyounoussi startet perfekt, tok ballen forbi keeper med sin første berøring, nådde den igjen før stolpen og vippet den med utsiden over Apostol Popovs desperate taklingsfot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høgmo jublet vilt på sidelinjen, vel vitende om hvor viktig det er å score først i internasjonal fotball. Lenge så det da også veldig bra ut. Norge stresset bulgarerne med høyt og aggressivt press, vant ballen gunstig og satte i gang angrep etter farlig angrep. De norske flyttet ballen bra og viste stadig lekre detaljer fra ferdighetsfotballen Høgmo har snakket så mye om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere mål ble det ikke av det. Nærmest var Linnes da han vel halvveis i omgangen ble satt opp av Dæhli og fyrte løs, men keeper slo til corner.

Dødballtrøbbel

Bulgaria skapte ikke stort, men gjestene kom til noen skumle innlegg fra høyre, og noen minutter før pause duket ett av dem for utligningen. Ventsislav Hristov nikket utenfor, men Bulgaria fikk hjørnespark. Alexander Tettey var passiv tilskuer da midtstopper Nikolaj Bodurov fikk stå med beina på bakken og stange ballen i hjørnet.

Igjen ble Norge straffet på dødball. Bodurov, som ble matchvinner i feil mål da Bulgaria tapte for Kroatia fredag, ble for en stund bulgarsk helt.

Utligningen var et slag i ansiktet for et norsk lag som en stund så ut til å skulle punktere kampen før pause. Verken tempo eller spill var like godt i annen omgang, men Nielsens mål ga Norge seieren, og på overtid ble det håndgemeng foran benken da sure bulgarere innså at slaget var tapt.

TV 2-video: Tarik lurte offside-fellen og ordnet ledelse: