Bondeorganisasjon: Vet ikke om det er en fremtid for neste generasjon bønder

Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg, uttrykker bekymring for de kommende generasjonene norske bønder. Vil de i det hele tatt ha en fremtid, undrer han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg, uttrykker bekymring for de kommende generasjonene norske bønder. Vil de i det hele tatt ha en fremtid, undrer han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den neste generasjonen neste bønder går en usikker fremtid i møte, sier Norsk Bonde- og Småbrukarlag. De er usikre på om de i det hele tatt finnes en fremtid for dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva skal jeg svare alle ungdommene som spør meg om det er trygt å bli bonde? Er det trygt å bruke livet mitt på å produsere mat for andre? Er det trygt å være en del av denne planen, dette systemet, innledet Tor Jakob Solberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, i sin tale da bondeorganisasjonene fredag la fram kravene i årets jordbruksoppgjør.

– Vi er over den verste kostnadstoppen

Milliardkravet bøndene overleverte Staten i årets jordbruksforhandlinger er svært høyt, mener forhandlingsleder Viil Søyland

– Etter flere år med ekstraordinær kostnadsutvikling, ser vi nå at vi er over den verste kostnadstoppen. Dette gir grunnlag for en klart lavere ramme enn det vi har sett de siste årene. På bakgrunn av dette er kravet jordbruket har lagt fram, svært høyt, sa Søyland da hun kommenterte kravet på 3,9 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Både rammens størrelse og omfanget av vanskelige temaer gjør at dette blir krevende forhandlinger, sa hun.

– Jeg vet ikke om det er en framtid

Ifølge Norsk Bonde- og Småbrukarlag vil de neste tre årenevære definerende for en hel generasjon bønder som skal gjøre det han mener er den viktigste jobben som skjer i et land – å produsere mat.

– Til ungdommen så har jeg etter den siste ukas opplevelser kommet til den konklusjon at: Jeg vet sannelig ikke. Jeg vet ikke om det er en framtid for denne generasjonen, sier Solberg.

Bøndenes mål er å gjøre det best i verden, understreker han.

– Vi kan og vi vil bli samfunnsløsningen på så utrolig mange områder, beredskap, helse, klima, rettferdighet, lista kunne vært mye lenger. Vi har behov for systemendring og reform. Det er grunnleggende at vi klarer å snu utviklingen slik at vi får et mer naturpositivt jordbruk.