Mener Jonas Gahr Støre bør gå av

Partileder Jonas Gahr Støre taler til Arbeiderpartiets valgvake.
Partileder Jonas Gahr Støre taler til Arbeiderpartiets valgvake.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har i mange år bare gått en vei, mener Ap-medlem Remy Penev.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet ser ut til å gjøre et svakt valg . Det bør få konsekvenser for partileder Jonas Gahr Støre, mener Ap-medlem Remy Penev. Han er også tillitsvalgt i LO.

Overfor VG er han klar på at Støre må gå av som partileder.

– Et Ap som har falt fra over 30 til ned mot 20, er egentlig som forventet. Vi har kjent på denne stemningen i mange år. Det har i mange år bare gått en vei for Ap og det er nedover, sier Penev til avisen.

Her kan du følge valgresultatene direkte

Har ikke vurdert å gå av

Han mener Arbeiderpartiet mangler en tydelig ledelse.

– Det er mange i mange år som har satt spørsmålstegn ved om Støre er rette mannen til å lede Arbeiderpartiet. Det har vært mange oppvaskmøter etter dårlige valg de siste årene, men det har ikke skjedd noen ting på ferden nedover mot 20. Jeg mener at Støre bør gå av. Han må ta ansvaret for de dårlige valgresultatene vi har sett over tid og spesielt i kveld, sier Penev.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap ser etter alle solemerker ut til å miste posisjonen som landets største parti i et valg for første gang på nærmere 100 år. De kan også miste storbyer som Oslo og Bergen, samt mangeårige bastioner som Lillestrøm og Sarpsborg.

– Vi har gjort en god valgkamp og vi har løftet oss, men vi har ikke løftet oss nok. Resultatet er for lavt, og vi har større ambisjoner, sa Støre i partilederdebatten natt til tirsdag.

På spørsmål om hvorvidt han har tenkt på å gå av som Ap-leder dersom partiet får under en viss oppslutning, svarer Støre kontant nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har jeg aldri tenkt. Jeg har aldri satt noe sånt tall. Det ville ikke vært særlig opplysende å styre etter det, sier Støre.

Han har vært Arbeiderpartiets leder siden 2014.

– For tidlig å si noe

Fellesforbundets leder Jørn Eggum er skuffet over Arbeiderpartiets resultat og mener partiet må analysere hva som gikk galt. LO-toppen vil imidlertid ikke gå så langt som å si at flere bør vurdere sin stilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er for tidlig å si noe om Ap-ledelsen. Nå må vi analysere årsakene. Men tilbakemeldingene fra folket på de løsningene vi gikk til valg på, må vi ta til oss og finne årsakene til, sier Eggum til Dagens Næringsliv.

– Kan Støre lede partiet fram til valget i 2025?

– Det har jeg ikke tenkt på i det hele tatt. Jeg var en av dem som klappet inn de to nye nestlederne og lederen i fem minutter på landsmøtet, sier Eggum.

Flere uheldige saker

Arbeiderpartiet har slitt kraftig på målingene etter at partiet dannet regjering med Senterpartiet for to år siden. I tillegg har partiet opplevd flere uheldige saker denne sommeren.

For to uker siden ble det kjent at utenriksminister Anniken Huitfeldts ektemann har kjøpt aksjer i blant annet Kongsberg Gruppen og lakseselskaper mens hun har sittet som statsråd.

Også Tonje Brenna (Ap), Ola Borten Moe (Sp) og Anette Trettebergstuen (Ap) har beklaget brudd på habilitetsreglene i sommer. Det er kun Brenna og Huitfeldt som fremdeles sitter som regjeringsmedlemmer.