SOHR: Masseflukt fra Øst-Ghouta etter nye sammenstøt

Kampene i Øst-Ghouta i Syria fortsetter med full styrke søndag. Foto: AP / NTB scanpix.
Kampene i Øst-Ghouta i Syria fortsetter med full styrke søndag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Intense kamper og langvarige angrep fra det syriske regimet har ført til masseflukt fra store deler av den beleirede opprørsenklaven i Øst-Ghouta, melder SOHR.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge eksilgruppa har hundrevis av familier flyktet til tryggere områder lenger inn i Øst-Ghouta mens opprørere og den syriske regjeringshæren kriger i landsbyer som ligger i ytterkantene av enklaven.

Samtidig melder statlige medier søndag at den syriske hæren har vunnet kontrollen over minst seks tettsteder og landsbyer langs ytterkanten av den beleirede enklaven.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder på sin side at opprørere har drevet regjeringssoldater og alliert milits ut av minst ett område i løpet av søndagens kamper.

Bakkeoffensiv

Ifølge eksilgruppa ble minst tolv syriske soldater drept i motoffensiven, mens det foreløpig ikke har kommet tall på hvor mange opprørere og sivile som er drept i søndagens sammenstøt.

Begge parter har vært fastlåst i intense kamper siden 25. februar, da den syriske hæren innledet bakkeoffensiven mot Øst-Ghouta etter to uker med intense luftangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden da har minst 120 regjeringssoldater og opprørere blitt drept, ifølge SOHR. I tillegg har over 640 sivile, deriblant 150 barn, mistet livet siden 18. februar, ifølge gruppa.

Humanitær krise

Ifølge AP har ingen sivile blitt evakuert gjennom den humanitære korridoren som ble åpnet av den syriske regjeringen og dets allierte Russland for over en uke siden. I tillegg til korridoren kunngjorde Russland at det daglig skal være fem timers daglig «humanitær pause» i området, men kampene har fortsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN, som ba om våpenhvile i hele Syria forrige uke, sier det som skjer i Øst-Ghouta er uakseptabelt. Ifølge deres tall har nær 600 blitt drept og mer enn 2.000 blitt såret i luft- og bakkeangrep siden 18. februar.

– Istedenfor særs nødvendig våpenhvile, fortsetter vi å se flere sammenstøt, mer død og flere dypt bekymringsverdige meldinger om sult og bombing av sykehus. Denne kollektive straffen mot sivile er simpelthen uakseptabel, sier FNs regionale humanitære koordinator Panos Moumtzis i en uttalelse søndag.

De om lag 400.000 innbyggerne i Øst-Ghouta, som er et av de siste gjenværende områdene i Syria under opprørernes kontroll, har vært beleiret av Assad-regimet siden 2013. Enklaven ligger like utenfor Syrias hovedstad Damaskus.