Nord-Korea: – Trump forstår ikke alvoret

VIDEO: Slik reagerer innbyggerne på Guam på atomtrusselen fra Nord-Korea.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea sier Donald Trump ikke forstår alvoret i situasjonen og påpeker at den amerikanske presidenten er på golfbanen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentaren kommer fra den nordkoreanske generalen Kim Rak-gyom og er å finne i samme uttalelse som der Nord-Korea igjen truer med å sende raketter mot den amerikanske stillehavsøya Guam.

Tirsdagens pressebrifing der Trump truet Nord-Korea med «ild og vrede» ble holdt på presidentens eget golfsted i New Jersey. F Foto: NTB scanpix
Tirsdagens pressebrifing der Trump truet Nord-Korea med «ild og vrede» ble holdt på presidentens eget golfsted i New Jersey. F Foto: NTB scanpix

Trump forstår ikke alvoret i situasjonen, og han går Nord-Koreas soldater «på nervene», heter det i uttalelsen som er viderebrakt av Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA torsdag.

I uttalelsen heter det også at Trump kom med «nonsens» på «golfbanen». Trump var på sitt eget golfsted i New Jersey da han tirsdag truet Nord-Korea med «ild og vrede» om Pyongyang ikke stopper å true USA.

Les også: Nordkoreansk angrepsplan mot Guam klar i august

– Nord-Korea utgjør en alvorlig og stigende trussel

Japans forsvarsminister: – Raketter mot Guam utløser vår selvforsvarsrett

Hvis Nord-Korea skyter raketter mot den amerikanske øya Guam, utløser det Japans rett til kollektivt selvforsvar, sier den japanske forsvarsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Itsunori Onodera kom med uttalelsen under en sesjon i landets nasjonalforsamling torsdag.

Han gjorde det klart at nordkoreanske raketter som skytes mot Guam, utløser Japans rett til «kollektivt» selvforsvar og innebærer at våpensystemet Aegis på japanske jagere vil bli aktivert.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Guvernøren på Guam beroligerer øyas innbyggere.

Aegis er et amerikansk system som Japan og flere andre allierte av USA besitter. Systemet kan blant annet brukes til å spore og skyte ned fiendtlige raketter.

Onodera sa også under sesjonen at nordkoreanske raketter mot Guam vil utgjøre en nasjonal krisesituasjon for Japan, fordi de vil true landets eksistens.

Onoderas uttalelser er i tråd med den nylige endrede japanske forsvarspolitikken. Tidligere var politikken at Japan kun ville skyte ned raketter som har Japan som mål. En ny forsvarslov som trådte i kraft i 2016 innebærer imidlertid at Japan kan forsvare USA og andre allierte hvis de angripes.

Les også: Mattis: Nord-Korea risikerer «ødeleggelse»

Amerikansk rapport: – Nord-Korea kan utstyre raketter med atomstridshoder