Statsadvokat: – Krekar-rettssak blir trolig utsatt

Statsadvokat Marit Bakkevig sier det ser ut til at rettssaken mot mulla Krekar i Italia kommer til å bli noe utsatt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsadvokat Marit Bakkevig sier det ser ut til at rettssaken mot mulla Krekar i Italia kommer til å bli noe utsatt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det innledende rettsmøtet i saken mot blant andre mulla Krekar i Italia mandag kommer mest sannsynlig til å bli kort, sier statsadvokat Marit Bakkevig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettsmøtet finner etter planen sted i den norditalienske byen Bolzano. Statsadvokat Marit Bakkevig ved Det nasjonale statsadvokatembetet opplyser til NTB at man i Norge er blitt informert om at det møtet trolig blir kort.

– Vi har hørt at møtet som er berammet til mandag, mest sannsynlig blir ganske kort, og at saken videre kommer til å bli noe utsatt, sier Bakkevig.

– Det går på forberedelser til saken, deriblant videre oversettelser, fortsetter statsadvokaten.

Les også: – Trist at folk ikke ser at dette er personer du ikke kan stole på

Krekar reiser ikke til terrorsak i Italia

– Som planlagt

NTB fikk i begynnelsen av mars opplyst av Krekars italienske forsvarer, Enrica Franzini, at saken kom til å gå som planlagt.

– 13. mars holdes det første rettsmøtet, men det er svært sannsynlig at det blir flere senere, skrev Franzini i en epost. Advokaten sa da at hun så langt ikke hadde fått noe informasjon om eventuelle utsettelser av saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NTB har ikke lyktes å komme i kontakt med Franzini for å få en ny oppdatering om hva som skjer i saken.

Les også: – Det blir vanskelig å forsvare Krekar

Ber Norge beholde Krekar

In absentia

12. november 2015 ble Krekar pågrepet som en av en rekke menn i flere land i Europa i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax. I tillegg til Krekar skal flere andre mistenkte møte i retten i Bolzano.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Der kommer Krekar nesten helt sikkert ikke til å være til stede, ifølge Franzini. Det er noe hun planlegger å gjøre retten kjent med på det innledende rettsmøtet.

Først etter dette rettsmøtet, hvor aktor legger fram påtalemyndighetens sak, vil advokaten legge opp sitt forsvar. Franzini har tidligere sagt til ABC Nyheter at den italienske måten å føre en slik prosess på styres av dommerne, og at det kan ta opptil flere år før en dom faller.

Statsadvokat Bakkevig sier at slik hun har forstått det, så er det i Italia mulig å dømme personer in absentia, altså uten at de selv er til stede under rettssaken.

Les også: Krekar kan likevel bli utlevert til Italia

Her kan Krekar få sin terrordom