Avisintervju reiser nye spørsmål i EOS-saken

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) er under sterk kritikk.
Stortingspresident Olemic Thommessen (H) er under sterk kritikk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontrollkomiteens nestleder Michael Tetzschner merker seg det han mener er nye uttalelser fra stortingspresidenten i EOS-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med Aftenposten vedgår nemlig stortingspresident Olemic Thommessen (H) at kontrollorganet for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget) ble bedt om å trekke tilbake en særskilt melding til Stortinget.

– Etter at vi mottok særmeldingen var det kontakt på telefon mellom administrasjonen og EOS-utvalget hvor vi informerte om at vi allerede var i gang med arbeidet med særlov. Det ble i den forbindelse også spurt om det da var nødvendig med særmeldingen eller om denne kunne trekkes tilbake. EOS-utvalget ønsket ikke det og da tok administrasjonen dette til følge, sa Thommessen til avisen.

Ifølge Tetzschner, som også representerer Høyre, er dette et nytt moment som han akter å ta med seg videre i kontrollkomiteens behandling av saken.

I et brev fra komiteen tegnes et bilde av at presidentskapet har handlet uten lovhjemmel, gått ut over sine fullmakter og forsøkt å hindre at viktige opplysninger ble kjent for Stortinget i forbindelse med en ekstern evaluering av EOS-utvalget.

Presidentskapet avviser på sin side de mest alvorlige anklagene, men tok i et brev til komiteen torsdag selvkritikk på enkelte punkter.