Få asylankomster betaler for regjeringens budsjettavtale

Statsminister Erna Solberg brukte blant annet penger fra asylfeltet for å betale for budsjettpakken som førte til enighet mellom de fire samarbeidspartiene Venstre-leder Trine Skei Grande i bakgrunnen til venstre, og KrF-leder Knut Arild Hareide og finansminister og FrP-leder Siv Jensen i forgrunnen.
Statsminister Erna Solberg brukte blant annet penger fra asylfeltet for å betale for budsjettpakken som førte til enighet mellom de fire samarbeidspartiene Venstre-leder Trine Skei Grande i bakgrunnen til venstre, og KrF-leder Knut Arild Hareide og finansminister og FrP-leder Siv Jensen i forgrunnen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Færre asylankomster og penger i bakhånd i den såkalte ymseposten betaler for pakken som regjeringen tilbød støttepartiene for å få budsjettenighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen hadde på forhånd varslet at de ville bruke penger som var til overs fra innvandrings- og integreringsområdet ettersom det har kommet langt færre asylsøkere i år enn anslått.

Les også: – Teknisk knockout til Frp-leder Siv Jensen

Til sammen brukte regjeringen 1,8 milliarder kroner

. Dermed kommer hver fjerde krone i inndekningen fra asylfeltet – hovedsakelig i kutt i postene til Justisdepartementet.

De fire borgerlige partiene ble lørdag enige om et budsjett der de flytter på 7,3 milliarder kroner fra regjeringens opprinnelige forslag.

Pengene hentes fra følgende hovedområder:

* Reduserte asylkostnader

* Effektivisering i offentlig sektor

* Utbytte fra statlig eide selskaper

* Finansdepartementets post merket «ymse», hvor regjeringen har satt av penger til overs.

Les også: Carl I. Hagen frykter Frp halveres: – Sett hardt mot hardt!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Allerede for et par uker siden rapportert vi inn til Stortinget at vi ville bruke ubrukte midler fra asylfeltet til saldering, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB etter å ha presentert budsjettavtalen lørdag kveld.

– Vi hadde også satt av en reserve på ymseposten. Vi visste jo at vi skulle forhandle, så da har vi brukt av den, sier hun.

Effektiviseringsarbeidet innebærer blant annet mindre penger til Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Fiskeridirektoratet.

Les også : – Uhyggelig hatprat på statsråders Facebook-sider