Walesa: – Tyskland burde lede et nytt EU

Nobelprisvinner Lech Walesa. Her fotografert i 2005. Illustrasjonsfoto: Knut Falch (NTB scanpix)
Nobelprisvinner Lech Walesa. Her fotografert i 2005. Illustrasjonsfoto: Knut Falch (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om britene melder seg ut av EU, mener den tidligere polske presidenten Lech Walesa at organisasjonen burde reformeres eller bygges opp på nytt- og ledes av Tyskland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem er Lech Walesa?

Lech Walesa, eller Lech Wałęsa som han skriver det på polsk, ble verdensberømt som fagforeningsleder i Gdansk i Polen på 70- og 80-tallet. Der ledet han streiker og ble i 1990 leder for den opprørske fagbevegelsen Solidaritet under diktaturet i Polen.

Ved innføringen av unntakstilstand 13. desember 1981 ble Lech Wałęsa arrestert sammen med andre fagforeningsledere. Han ble løslatt i november 1982. I 1983 ble han tildelt Nobels Fredspris og ble symbol for det gryende opprøret i Østblokk-landene. Hans kone Danuta kom til Oslo og fikk den overrakt.

I Norge ble organisasjonen Solidaritet Norge-Polen dannet. Mye støtte ble i all diskresjon sendt til Polen, ikke minst fra fagforeningsaktivister.

Etter en ny streikebølge i 1988 deltok Wałęsa i forhandlinger med de kommunistiske myndighetene fra februar 1989. Da myndighetene i april kom med politiske innrømmelser som gjorde slutt på ettpartistyret og tillot Solidaritet, stod Wałęsa frem som bevegelsens leder.

I 1990 ble han valgt til Polens president, men tapte valget i 1995. Ved presidentvalget i 2000 fikk Wałęsa under én prosent av stemmene.

(Kilde: SNL)

– Skal vi skape en helt ny organisasjon, eller skal vi fikse det gamle EU? Tyskland spesielt må finne ut hva som vil være den beste løsningen for utvikling, sier Walesa i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Walesas kommentarer kommer parallelt med at meningsmålingene går mer og mer i retning av utmelding for britene.

Les også: Går mot valgthriller i Storbritannia

Den tidligere presidenten har vunnet Nobels fredspris og er kjent for sin innsats med å forhandle frem en ikkevoldelig avvikling av kommunismen i Polen. Nå er han

sterkt imot Putin-regimet i Russland.

– Tyskland, Frankrike og Italia burde dessuten ha en beredskapsplan som kan settes ut i live i løpet av 15 minutter etter EU faller sammen.

72-åringen mener at krisen i EU bunner i en mangel på felles verdier.

Les også: – Årelange forhandlinger før Storbritannia får forlate EU hvis det blir Brexit

– Etter den nåværende unionen faller sammen, må det skapes en ny union. Den må være bedre uttenkt for å unngå de problemene vi har nå.

Folkeavstemningen for å bestemme om Storbritannia skal forbli i, eller forlate unionen, avholdes 23. juni.

Les også: Brexit-advarsel: – Ferien blir dyrere