Rema: – Konkurrentene har et kjempeproblem

Søndagsåpen Rema 1000-butikk i Rygge kommune i Østfold. Kulturministeren har fredag innkalt de tre dagligvarekjedene Rema 1000, Norgesgruppen og Coop til hastemøte om de søndagsåpne butikkene. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)
Søndagsåpen Rema 1000-butikk i Rygge kommune i Østfold. Kulturministeren har fredag innkalt de tre dagligvarekjedene Rema 1000, Norgesgruppen og Coop til hastemøte om de søndagsåpne butikkene. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kulturministeren krevde at loven om søndagshandel må følges av alle parter da hun møtte dagligvarebransjen i et hastemøte fredag. Rema 1000 har imidlertid ingen tro på at konkurrentene vil endre praksis og varsler flere søndager med sperrebånd i butikkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regler for søndagsåpne butikker:

  • Det er loven om helligdager og helligdagsfred, vedtatt 24. februar 1995, som i dag regulerer adgangen til butikkåpent på søndager og helligdager.
  • Ifølge loven skal butikker holde stengt på søndager og helligdager, og etter klokken 16 på jul-, påske- og pinseaften.

Unntakene er:

  • Kiosker og dagligvarebutikker med en samlet salgsflate opp til 100 kvadratmeter og bensinstasjoner med en samlet salgsflate opp til 150 kvadratmeter.
  • Utsalgssteder på campingplasser i sesongen og på områder som etter vedtak av fylkesmannen regnes som typiske turiststeder.
  • Serveringssteder, auksjoner, kunstgallerier, midlertidige utstillinger og varemesser.
  • Utsalgssteder som vesentlig selger blomster, planter og andre hageartikler eller lokale husflids- og suvenirvarer.
  • Taxfreeutsalg ved flyplasser.
  • Varesalg i tilknytning til produksjonssteder.
  • Faste utsalgssteder kan holde åpent de tre siste søndagene før julaften mellom klokken 14 og klokken 20.

(Kilde: Lovdata)


____

«Søndagsplakaten»:

  • Aktørene i dagligvarebransjen mener loven om søndagsåpne butikker er uklar og kan tolkes ulikt. Handel og Kontor og Virke har i fellesskap utarbeidet kjøreregler for å sikre lik praktisering kjedene imellom:
  • Salgsflaten på maks 100 kvadratmeter må være et selvstendig butikklokale med fastmonterte vegger og egen inngang.
  • Det er ikke er tillatt å bruke vindfang eller lignende for å gjøre salgsflaten større enn de tillatte 100 kvadratmeter.
  • Henting av varer fra lager eller øvrig butikklokale begrenses til varer som fra før selges i søndagsbutikken.
  • Det er ikke tillatt med plakater eller lignende der kunder oppfordres til å be personalet hente varer som ikke er utstilt i søndagsbutikken.
  • Bunnpris, Coop og Norgesgruppen vil følge punktene i sine butikker landet rundt. Rema forholder seg avventende til hva myndighetene bestemmer seg for.

(Kilde: Handel og Kontor, Virke)

Hvorvidt dagligvarekjedene overholder loven om søndagshandel, har vært et hett tema den siste tiden. Etter henvendelse fra partene i arbeidslivet, innkalte derfor kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til hastemøte om saken fredag. Der var også de tre store dagligvareaktørene Rema, Coop og Norgesgruppen.

– Vi pratet om den situasjonen som er oppstått gjennom mange år, der man vel kan si at det er en litt vid tolkning av hvordan lovverket er.

– Siden aktørene understreker at loven ikke er til å misforstå, var min tydelige beskjed at da skal loven følges, fortsetter hun.

Les også: KrF krever svar om søndagsåpent

– Ingen tro på endret praksis

I vinter anmeldte Rema 120 konkurrerende butikker for å drive i strid med forskriftene for søndagshandel, men samtlige anmeldelser ble henlagt.

Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema tror ikke at konkurrentene vil endre sin praksis etter møtet med ministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ingen tro på at de kommer til å slutte med den praksisen de har, for de har konsekvent bygd ut sine Brustad-buer mye større enn 100 kvadratmeter, så nå har de et kjempestort problem, sier hun til NTB.

Les også: Ekspert: – Reitan virker desperat

Vil fortsette med sperrebånd

Etter henleggelsen av anmeldelsene valgte Rema å ikke benytte seg av brustadbu-løsningen, men i stedet sette opp sperrebånd i sine butikker på søndager, slik at kundenes tilgjengelige butikkområde lå innenfor de lovlige 100 kvadratmeterne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For tiden benytter Rema sperrebånd i 25 av totalt 50 søndagsåpne butikker.

– Vi kommer til å fortsette med det så lenge våre konkurrenter i så utstrakt grad fortsetter å bryte regelverket, sier hun.

Kulturministeren gjorde det i slutten av april klart at det ikke er anledning til, ved bruk av bevegelige skillevegger eller lignende, å gjøre om deler av en butikk for å omgå påbudet om å holde stengt på helligdager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi gjør er å tolke loven på samme måte som våre konkurrenter. Det har vi gjort i tre uker, og vi har fått så mye bråk, men ingen har reagert på de 18 årene de andre har gjort akkurat det samme, sier Fossum Beyer.

Les også: Politiet henlegger anmeldelser om søndagsåpne butikker

– Brøt loven i 80 butikker

Hun kom til møtet hos kulturministeren med en fersk undersøkelse som Rema hevder viser at Norgesgruppen så sent som sist helg brøt loven i 80 av sine søndagsbutikker.

– De er enten er altfor store eller sperres av med søppelsekker, løse vegger og sperrebånd og plakater. Dette er en praksis som har vart i mange år, og som Norgesgruppen, som er den største dagligvareaktøren, fortsetter med i Norge, uansett hva de sier i mediene, hevder Fossum Beyer.

Les også: NRK-kilder hevder søndagsåpent er et spill fra KrF

Avviser antall

Norgesgruppens konsernsjef Tommy Korneliussen avviser opplysningene om de 80 butikkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vanskelig å forholde seg til påstander fra en av konkurrentene som opptrer som dommer. Vi har våre egne oversikter, som viser langt, langt færre, og det tar vi tak i, sier han til NTB.

Han sier bransjen forsikret kulturministeren på møtet om at de skal følge loven.

– Vi har satt i gang et internt kontrollapparat for å forsikre oss om at vi gjør det, og vi har også engasjert et konsulentselskap for å måle opp våre arealer på en nøytral måte. Vi jobber alvorlig nå med å forsikre oss om at vi følger loven, sier han.

Også konsernsjef i Coop Geir Inge Stokke forsikrer at Coop skal overholde regelverket.

– Vi skal alltid følge lovverket, sier han.

Les også: Siv Jensen gir ikke opp mer søndagsåpent