Bistandsmidler brukt til kampanje for svensk plass i FNs sikkerhetsråd

Den svenske statsministeren Stefan Löfven har flere ganger møtt FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Nå hevder en avis at svenskene har brukt bistandsmidler i en kampanje for å vinne plass i Sikkerhetsrådet.
Den svenske statsministeren Stefan Löfven har flere ganger møtt FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Nå hevder en avis at svenskene har brukt bistandsmidler i en kampanje for å vinne plass i Sikkerhetsrådet. Foto: Bebeto Matthews / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske regjeringen skal ha brukt bistandsmidler til en kampanje for å få fattige land til å støtte deres ønske om plass i FNs maktsentrum, Sikkerhetsrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det skjulte skal den svenske regjeringen ha brukt millioner av kroner fra bistandsbudsjettet for å oppnå støtte til medlemskap i FNs sikkerhetsråd.

Det skriver den svenske avisa Dagens Nyheter mandag.

I august i fjor var 27 FN-ambassadører fra en rekke mindre øy-stater på besøk i Sverige hvor de blant annet møtte representanter fra Kongehuset. Formelt besøkte de landet for å delta i flere klimaseminarer.

Via en uavhengig stiftelse ble regningen for reise på businessklasse, hotell og dyre restaurantbesøk, betalt av det svenske Utenriksdepartementet (UD), skriver avisen.

Bare flybillettene skal ha kostet 1,4 millioner svenske kroner.

Brukte stiftelse

De 27 FN-ambassadørene fikk også møte den svenske kronprinsessen og hennes mann på slottet. Foto: kungahuset.se
De 27 FN-ambassadørene fikk også møte den svenske kronprinsessen og hennes mann på slottet. Foto: kungahuset.se

FN-ambassadørene representerte alle fattige stater og formålet med reisen skal ha vært å vinne støtte til regjeringens mål om et sete i FNs maktsentrum.

Først etter omfattende purringer har Dagens Nyheter fått innsyn i om lag 100 eposter som avdekker at det er UDs stab som planlegger besøket, selv om det er stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond (DHF) som formelt står bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ban beklager «misforståelse» om Vest-Sahara

Pengene tas fra budsjettet til Sida (Swedish International Development Cooperation Agency) som kan sammelignes med det norske direktoratet for utviklingssamarbeid, Norad ( Norwegian Agency for Development Cooperation).

– Stemmer som de vil

Det er FN-ambassdørene som i juni skal stemme over hvem som skal sitter i Sikkerhetsrådet.

En kilde beskriver de 27 som besøkte Sverige på denne måten til Dagens Nyheter:

– De stemmer akkurat som de vil, de er mulige å bestikke og svært interessante.

Den politiske opposisjonen i Sverige krever nå en forklaring fra Stefan Löfvens sosialdemokratisk ledede regjering.