Valgkamp mot profitt på barn

Bjørnar Moxnes (Rødt) forklarer en potensiell velger hvorfor han mener barnehagedrift på kommersielt grunnlag ikke er hensiktsmessig.
Bjørnar Moxnes (Rødt) forklarer en potensiell velger hvorfor han mener barnehagedrift på kommersielt grunnlag ikke er hensiktsmessig. Foto: Vegard Anders Skorpen / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørnar Moxnes og Rødt varsler kamp mot de som tjener store penger på barnehager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strategisk oppstilt utenfor en av Oslos private barnehager, startet Rødt sin valgkamp. En kamp med kommersiell velferdsdrift som motstander.

– Alle partiene, også Høyre, er enige om at det ikke skal være lov å tjene penger på skoledrift. Derimot er det lov å ta ut store utbytter på drift av barnehager, det greier jeg ikke å forstå, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter.

Ordlyden og parolen er velkjent kost fra Rødt, men Hausmannsgate barnehage er ny. Den åpnet i august i år og eies av Oslo kommune, men all drift er det selskapet Espira som står for. Espira driver 81 barnehager over hele Norge.

Rødt ønsker å begrense kommersielle aktørers mulighet til å tjene store penger på små barns hverdag.

– Vi vil at hver kommunalt tildelte kroner skal komme barna til gode, ikke at rike forretningsfolk tjener på skattepengene som er med på finansieringen av barnehagene, sier Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rødt vil gjøre Norge til et demokrati

Små barn og store summer

Rødt stiller til valg i 87 kommuner, og når de ikke får være med i NRKs partilederdebatt , kan personlig oppmøte der velgerne er, bli enda viktigere. Hovedsaken til partiet som er på vippen flere steder, er utjevning av det de kaller forskjells-Norge. Økt andel faste, hele stillinger i kommunal sektor og en forsøksordning med sekstimers arbeidsdag, er blant sakene de går til valg på. Og ikke minst: målsetningen om å begrense velferd som storindustri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I kommersielt drevne barnehager er det forskjell på hva eierne og foreldrene vil. Eierne vil tjene penger, og foreldrene vil barnets best. Hvis venstresida kommer til makta, skal ingen foreldre være usikre på hva barnehagetilskuddene går til, sier Moxnes.

– Hvem skal dere få med på dette?

– Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti bør vi kunne bli enige med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Verden trenger hver dråpe olje Norge råder over

Oppskrift på nederlag

Motstanden mot privat drift og fortjeneste er i stor grad prinsipiell, men for Rødt handler det også om tidlig integrering. Moxnes stresser viktigheten av å få barn fra alle samfunnslag inn i barnehage og skole.

Etter modell fra et prøveprosjekt ved Tøyen skole i bydel Gamle Oslo, vil Rødt tilby gratis halvdagsplasser på SFO.

– Å ikke ha barna i SFO er oppskriften på at det går dårlig seinere. Før sto det barn og titta gjennom gjerdet på de som gikk på SFO på Tøyen. Nå har så godt som alle barna der et SFO-tilbud, sier Moxnes.

Finansieringen skal muliggjøres med skatt på bolig med over fem millioner kroner i markedsverdi. Totalt vil det koste et sted mellom 300 og 400 millioner kroner årlig med gratis halvdagsplass i Oslo.

– For de med bolig verdt rundt seks millioner blir det snakk om cirka 200 kroner i måneden. Jeg forstår at noen syns det er kjedelig å skatte av på noe man eier, men alternativet er å betale av egen lomme. Med den skatten får også barn av rikere familier gratis halvdagsplass, sier Moxnes.

Les også: Høyre vil ha tidsfrister i psykiatrien