Vedum varsler «tydelig satsing» på politiet i revidert nasjonalbudsjett

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) skal sammen med resten av regjeringen behandle revidert nasjonalbudsjett på et møte torsdag. Foto: Javad Parsa / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) skal sammen med resten av regjeringen behandle revidert nasjonalbudsjett på et møte torsdag. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag møtes regjeringen for å gjøre endringer i statsbudsjettet. Finansministeren har lovet mer til Forsvaret, men peker nå også på politi og beredskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil bli ekstra midler til politiet i revidert nasjonalbudsjett. De står under stort press, og gjør en viktig jobb for din og min trygghet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

Torsdag er det duket for en regjeringskonferanse hvor revidert nasjonalbudsjett (RNB) står på agendaen.

Det er i RNB at regjeringen gjør oppdateringer i årets statsbudsjett, og det endelige forslaget legges fram 14. mai.

– Det blir fortsatt en tydelig satsing på å bidra til å gjøre at hverdagsøkonomien til folk i hele landet blir bedre, sier Vedum.

Tre hovedsatsinger

Regjeringen lovet allerede i februar 635 millioner kroner mer til politiet i år, men det er usikkert om finansministeren snakker om enda mer penger enn det.

– Det blir en kraftfull innsats på forsvar, politi og beredskap, sier Vedum.

Finansministeren varsler tre hovedprioriteringer fra regjeringen i RNB:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* En kraftfull satsing på forsvar og beredskap

* En tydelig satsing på politiet

* Styrke velferden, sikre at folk har en jobb å gå til og bidra til at folk i hele Norge får bedre råd

Kritikk fra Høyre og Frp

De siste månedene har opposisjonspartiene Høyre og Frp gjentatte ganger kritisert regjeringen for å ikke prioritere politiet høyt nok.

Vedum avviser at satsingen i det oppdaterte budsjettet er et svar på det, men vedgår at det har vært utfordringer i politiet.

– Det blir en kraftfull innsats på forsvar, politi og beredskap, varsler finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Heiko Junge / NTB
– Det blir en kraftfull innsats på forsvar, politi og beredskap, varsler finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Heiko Junge / NTB

– Det første vi gjorde da vi overtok i regjering, var å øke politibudsjettet sammenlignet med det Erna Solbergs regjering hadde foreslått. Men det er ikke tvil om at det har vært en krevende tid for mange i politiet på grunn av høy prisvekst og ettervirkninger av corona, sier finansministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at regjeringens viktigste jobb er å skape trygghet for folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trygghet betyr bedre hverdagsøkonomi for folk, og gode rammebetingelser som sikrer fortsatt vekst og verdiskapning for næringslivet. Men ikke minst er det avgjørende for Norge å prioritere sikkerhet og beredskap fremover, sier han.

Høyre: Regjeringen gjør feil ting

Høyres justispolitiske talsperson Sveinung Stensland venter foreløpig med å la seg begeistre over signalene fra regjeringen.

– Jeg vil se hva de bruker pengene på før jeg jubler, sier han til NTB.

Stensland sier at Høyre har foreslått en rekke offensive tiltak mot ungdomskriminalitet som Senterpartiet har stemt ned i Stortinget.

– Mer penger er vel og bra det. Men regjeringen gjør fortsatt feil ting. De har brukt penger på nye kontorer og andre ting politiet ikke vil ha, bare symbolpolitikk, sier han.

Han stusser også over at Vedum snakker om statsbudsjettet i 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Høyres Sveinung Stensland Foto: Vidar Ruud / NTB
Høyres Sveinung Stensland Foto: Vidar Ruud / NTB

– Han henger fast i fortiden. Og overser at de inndro masse penger i nysalderingen samme år. Det har skjedd veldig mye i norsk kriminalitet siden den gang, sier Stensland.

Høyre mener at regjeringens jobb nummer én nå må være å få alle nyutdannede politifolk ut i jobb.

– Det minste Senterpartiet burde sørge for, er arbeid til de 400 nyutdannede som ikke har jobb. Nå kommer det snart et nytt kull, og da har vi 800 politifolk uten jobb. Samtidig kutter politiet i forebygging og annen virksomhet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil knuse gjengene

Finansministeren ser med bekymring på utviklingen i Sverige, hvor kriminelle gjenger har tatt stadig større plass i samfunnet.

Den siste tiden har det vært flere voldsepisoder i Norge med koblinger til svenske kriminelle gjenger, og flere tilfeller av ungdomskriminalitet.

– Vi er et helt annet sted enn Sverige, men må sikre at politiet kan klare å gjøre jobben sin på god måte, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at regjeringen vil knuse gjengene både gjennom budsjettet, og ved å styrke virkemidlene i lovverket.

– Vi må også gå etter pengene til gjengene, sier han.

Milliardsatsing på Forsvaret

Foreløpig har regjeringen kommet med én stor lekkasje fra revidert nasjonalbudsjett, og det er flere milliarder kroner ekstra til Forsvaret.

I tillegg har regjeringen som nevnt lovet minst 635 millioner kroner ekstra til politiet, til ekstraordinære pensjonsutgifter, IT-drift og opprettholdelse av politibemanningen.

Forsvarsbudsjettet skal ifølge regjeringen økes med 15 milliarder kroner til sammen i år og neste år, men de har ikke sagt hvor mye av det som kommer allerede i år.

De har også lovet at Natos mål om å bruke to prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på Forsvaret skal bli nådd allerede i år.

Beregninger NTB har gjort tidligere, viser at det trengs minst 5,26 milliarder kroner mer til Forsvaret i årets budsjett for å nå målet. Regnestykket baserer seg på det ferskeste anslaget fra Finansdepartementet for årets BNP, som kom i mars.